Deutsche Boerse пуска търговия със „зелени облигации“

Борсовият оператор ще даде възможност да се финансират проекти, свързани с околната среда

Deutsche Boerse пуска търговия със „зелени облигации“
Германският борсов оператор Deutsche Boerse AG пусна в своята платформа нов сегмент за търговия с облигации. Става въпрос за т.нар. „зелени облигации“, които ще се издават от компании, които разработват проекти за опазване на околната среда.

Новият сегмент ще съдържа 150 облигации, използвани от инвестиционни банки, компании, общини и държави за финансиране на проекти, защитаващи климата и природата като цяло.

С предложението си Deutsche Boerse отговаря на нарастващото в световен мащаб търсене на финансиране на природозащитни проекти, се посочва в съобщение на компанията.

Сегментът включва облигации от германската държавна банка за развитие KfW, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), японския автомобилостроител Toyota, шведския град Гьотеборг, както и Франция и Белгия.

Облигациите са листвани на различни европейски борси. Ценните книжа са подбрани в съответствие с принципите на „зелените“ облигации, изготвени от Асоциацията на международните капиталови пазари.
Тенденцията за инвестиране в „зелени“ проекти се засили през последните години, като банки и застрахователни компании оповестяват оттеглянето си от инвестициите в изкопаеми горива.

Тойота например използва средствата за насърчаване на производството на двигатели, щадящи околната среда, а Гьотеборг финансира електроцентрали на биогаз, както и закупуване на електромобили за администрацията и градските компании.
Коментари: 0