Девет невероятни неща, които може да правите на държавни граници (галерия)

Сайтът oddee.com представи най-интересните дейности и забележителности, разположени на ничия земя

Девет невероятни неща, които може да правите на държавни граници (галерия)

Държавните граници обикновено са възприемани като негостоприемна територия, на която не са позволени почти никакви действия, но някои хора не приемат това твърдение и превръщат границите в територия на забавления и приключения. Ето девет примера, които чупят стереотипа според oddee.com:

1.       Да играете волейбол на Американо-мексиканската граница


Жителите на Нако, Аризона, ежегодно организират волейболен мач срещу жителите на Нако, Мексико, който е част местния Fiesta Bi-Nacional фестивал. Интересното на тази волейболна среща, е че за мрежа се използва оградата, която разделя САЩ и Мексико. Двете общности са били едно цяло и са преминавали свободно от другата страна, но преди няколко години местните власти са разделили територията на двете държави с въпросната ограда.

2.       Да карате моторна шейна на границата между Норвегия и Швеция


Грандиозен снежен маршрут бележи границата между Швеция и Норвегия, като той е огромно предизвикателство за приключенците, обичащи моторните шейни. Интересното на тази граница, е че в Норвегия карането на тези шейни е забранено, докато забавлението е напълно позволено в Швеция.

3.       Да преминете от ляво към дясно движение на мост на границата между Макао и Китай


Какво се случва, когато пътищата с ляво движение се срещнат с пътищата за коли с десен волан? Подобно на Хонг Конг, Макао все още има ляво движение, което означава, че пътуващите между Макао и другите части на Китай трябва да преминат от другата страна на пътя, без дори официално да напускат страната. Това се случва на моста Lotus, намиращ се между Макао и остров Хенгяин. Видът на моста е странна асиметрична детелина, която позволява на участниците в движението да превключат в отсрещните алеи.

4.       Да играете голф на границата между Швеция и Финландия, като половината дупки са на шведска територия, а другата половина на финландска.


Green Zone Of Tornio Golf Club е уникално голф игрище с 9 дупки в една страна (Финландия) и 9 в друга (Швеция). Границата следва река Торнио, която минава през игрището. Поради разположението си терена дава възможност да се играе голф по всяко време на деня или нощта, като слънцето по време на голф сезона прави това възможно.

5.       Да направите хоумрън през границата на САЩ с Канада или Мексико


Крейг Робинсън - автор на популярния блог Flip Flop Fly Ball и книга на бейзболни теми е намерил начин да отбележи хоумрън, като същевременно преминава държавната граница. За целта той е отбелязал всички бейзболни игрища в близост до границите с Мексико и Канада. Според проучването му е възможно да се отбележи хоумрън от Канада в САЩ на две места, от САЩ в Мексико на едно и на други шест от Мексико в САЩ.

6.       Да видите териториите на три държави едновременно, докато плавате


Двучасова обиколка по река Игуасу ще ви заведе до мястото, на което Аржентина, Бразилия и Парагвай се срещат. На връщане можете да посетите и един от най-големите водопади в света, който носи името на реката.

7.       Да видите как се целуват  два динозавъра на границата между Китай и Монголия


В далечния север на Китай, на границата с Монголия, можете да видите статуите на два бронтозавъра, които извисяват шиите си и сякаш споделят целувка, докато седят от двете страни на главния път.

8.      Да начертаете огромен контурен кръг на границата между Полша и Украйна


Тази задача не е по силите на всеки приключенец, но художника Ярослав Козияра успява да очертае тези гигантски житни кръгове, които гледани от височина добиват формата на две риби. Той ги е направил за фестивал на изкуствата през 2011г. в граничната зона между двете държави и е успял да представи историята на единство в социален и търговски аспект, което според него доказва, че природата и културата съществуват извън геополитическите граници, установени от хората. Козияра е използвал 23 вида растения, за да формира двете житни риби.

9.     Да позвъните на входна врата с два звънеца, единият от които е на белгийска територия, а другият - на холандска


Съществува къща, която е разположена на границата на белгийския град Барле Хертог и холандския Барле Насау. Тя има два актуални адреса и двузвънечна инсталация, което дава възможност да звъннете и на двата едновременно и да избягате в друга държава.

Коментари: 0