„Цифрова Европа“ може да стимулира икономиката на ЕС с 415 млрд. евро годишно

Програмата „Цифрова Европа“ е с бюджет от 9.2 млрд. евро

„Цифрова Европа“ може да стимулира икономиката на ЕС с 415 млрд. евро годишно

Снимка: Pixabay

760 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз (ЕС) от години изостава от САЩ и Китай в сферата на технологиите и от известно време търси начини как да навакса разликата. Така се роди и програмата „Цифрова Европа“ с бюджет от 9.2 млрд. евро. Очакванията са, че проектите, финансирани по нея, ще доведат до създаването на 4 млн. работни места, а европейската икономика ще расте с 412 млрд. евро годишно, пише на сайта на Европейския парламент. 

„Твърде много години европейският технологичен сектор изостава от трети страни като САЩ и Китай. Нуждаем се от съгласуван подход в целия Съюз и амбициозна инвестиция, за да осигурим решение на хроничното несъответствие между нарастващото търсене на най-новите технологии и наличното предлагане в Европа”, заяви австрийският евродепутат Анджелика Млинар. 

Бюджетът на „Цифрова Европа“ е разпределен така: 2.7 млрд. евро за суперкомпютри, 2.5 млрд. евро за изкуствен интелект, 2 млрд. евро за киберсигурност, 700 млн. евро за развитие на дигитални умения и 1.3 млрд. евро за осигуряване на широко използване на цифрови технологии. 

Европа е силна в научните изследвания, но не и в тяхната комерсиална приложимост. „Нашите предприятия, особено малките и средните, все още трудно намират достъп и се възползват от новите решения“, добавя Млинар.

„На път сме да постигнем едно от най-обещаващите и необходими финансирания за бъдещето на Европа“, убедена е още тя.
Коментари: 0