Директорът на „Топлофикация“ иска ново поскъпване на парното

Както България, така и Европа е в енергийно „цунами“ от средата на тази година, подчерта Александър Александров

Директорът на „Топлофикация“ иска ново поскъпване на парното

Снимка: Стопкадър/БНТ

1536 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Александър Александров.

По думите му правителството трябва да осигури компенсации за плавно преминаване към зимния период на гражданите.

Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, обясни инж. Александров.

С оглед на очертаващия се тежък зимен период той посъветва потребителите да преминат на равни месечни вноски. Александров обясни, че това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година.

Според Александров никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

„Третият по-големина енергиен субект в България е "Топлофикация". В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти 2 гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи "Топлофикация" да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.

По думите му няма нищо необичайно в това, което се случва в страната в последните няколко дни. Според него както България, така и Европа могат да бъдат определени като енергийно "цунами" от средата на тази година.

"Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност "Топлофикация – София", е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно", каза още директорът на "Топлофикация - София".

Той подчерта, че "Булгаргаз" и "Топлофикация" не са обичайни търговски дружества.

"Булгаргаз" е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с "Топлофикация". Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София", допълни Александров.

"Ходовете, които "Топлофикация" има, са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режи. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта", заключи Александър Александров.

Подкрепи Economic.bg