Дизелът и бензинът на цените от преди 6 години

Въпреки това, те остават сред най-скъпите в ЕС

Дизелът и бензинът на цените от преди 6 години
3746 ~ 2 мин. четене

Цените на бензина и дизела за пореден път бяха намалени в големите вериги бензиностанции у нас, като нафтата вече е с около 5 ст./л по-евтина от масовия А 95.

През уикенда цената на дизела в София се установи на нива 1,88-1,90 за литър, а най-използваният бензин А 95 се продаваше за 1,94-195 лв./л.

Това е най-ниското ценово ниво на горивата от 6 години. Преди това подобни стойности бяха регистрирани през декември 2009 г.

С последното поевтиняване понижението на цените от началото на годината е 7,38% при дизела и 3,48 на сто при бензина.

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) прогнозират, че цените на горивата ще продължат да падат до края на 2016 г. Все още обаче не може да бъде дадена реална прогноза какъв е пределът.

Основната причина за спада през уикенда е поевтиняването на горивата на едро от рафинерията на „Лукойл“ заради падащите цени на петрола. На пазара на дребно обаче намалението се случва с по-бавно темпо, отколкото в търговията с непреработени петролни продукти.

Въпреки намалението на горивата у нас, цените им, без да се включват в тях данъци и такси, остават сред най-високите в Европейския съюз, показва справка на сайта energy.eu. Според данните в него единствените страни, където цената на бензина без данъци и такси е по-висока от тази в България, са Дания, Малта и Испания. Дизелът пък е по-скъп само в Дания, Гърция и Малта, пише в. „Труд“.

В момента Комисията за защита на конкуренцията прави анализ на пазара на горива по настояване на вицепремиера Томислав Дончев. Резултатите от проучването се очаква да бъдат готови в началото на февруари.

Междувременно от БПГА продължават да изпращат сигнали към Министерството на финансите и прокуратурата за незаконна продажба на горива у нас, по които се извършват проверки. По оценки на участници на пазара щетите за бюджета от продажбата на нелегални горива е 700-800 млн. лв. годишно.

Подкрепи Economic.bg