Джо Байдън: Това не е истинската Америка

Новоизбраният президент на САЩ призова Доналд Тръмп да отстъпи и да прекрати размириците

Джо Байдън: Това не е истинската Америка

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Доналд Тръмп трябва да отстъпи поста и да спре да окуражава протестиращите. Това заяви новоизбраният президент Джо Байдън, след като стотици американци нахлува в Капитолия и прекъснаха работата на Сената. В извънредно обръщение към народа Байдън заяви, че събитията от тази вечер няма да повлияят на вота и случващото се е признак на слабост.

Щурмът на Капитолия

"В този час нашата демокрация е подложена на безпрецедентно нападение. Това не е истинската Америка и сцените на хаос не са нашата демокрация. Това, което виждаме са малко на брой екстремисти, посветени на беззаконието. Това граничи с бунт и това трябва да приключи сега", заяви Байдън.

Той призова Доналд Тръмп „да се появи в национален ефир и да осъди своите привърженици“, които създадоха безпрецедентна ситуацията в историята на американските избори и заради които десетки полицаи бяха ранени.

„Думите на президента имат значение, независимо колко добър или лош е този президент. В най-добрия случай думите на президента могат да вдъхновят, в най-лошия те могат да подстрекават. Затова призовавам президента Тръмп да отиде в националната телевизия сега, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията като поиска прекратяване на тази обсада“, категорично заяви Джо Байдън.

Малко след това Тръмп пусна запис с призив към своите привърженици да се приберат вкъщи мирно.

Коментари: 0