Днес е Йордановден – Богоявление

За първи път деца поведоха традиционното мъжко хоро в ледените води на р. Тунджа

Днес е Йордановден – Богоявление

Снимка: Economic.bg/ Краси Свраков

На 6 януари църквата отбелязва Йордановден – Богоявление. Според християнската религия този празник е посветен на кръщаването на Иисус Христос в река Йордан. Смята се още за ден на светлината и просвещението.

След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа, Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се „Мръсни дни”, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.


В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят във водите, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Смята се, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи.

Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Деца поведоха в събота традиционното мъжко хоро в ледените води на р. Тунджа, съобщи БГНЕС. С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на река, които бяха с температура около 0 градуса по Целзий. Те се бяха подготвили още от вечерта. Мъжете се събраха в дома на свой съгражданин, където цяло нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора. За първи път хорото се води от деца. Това става по инициатива на местната детска градина. В предишните години в Тунджа влизаха само мъжете и след като вадеха кръста го предаваха на най-малкия участник.


Днес имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Богдан, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Разпространено е също носещите името Боян да празнуват на Богоявление. Това вероятно е свързано със сходното име Божан, което празнува на тази дата и което при транскрибиране би могло да се асоциира с Боян. По канона на Българската православна църква Боян празнува имен ден на 28 март – деня на Св. мъченик Боян, княз Български. На този ден празнуват също Албена, Бояна, Боянка, Бойка, Бойко.

На 6 януари отбелязваме и 170 години от рождението на писателя и революционер Христо Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Снимки: Economic.bg/ Краси Свраков

Коментари: 0