Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и подвига на героите

Научените уроци от историята са особено важни в новата геополитическа реалност

Президентът Росен Плевнелиев:

Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и подвига на героите
Автор: Лора Горовска

По добра традиция на големия християнски празник Гергьовден празнуваме заедно Деня на храбростта и Българската армия. На този ден се прекланяме пред подвига на храбрите български войни, коленичим пред храбростта на героите, отдали живота си за свободата, обединението и независимостта на България. Това заяви президентът и главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев по време на парада по повод Деня на храбростта и празникът на Българската армия. „Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии зад граница, изпълнили достойно своя дълг. Поздравяваме всички ветерани, както и днешните български войни, които с всеотдайност и решителност отстояват суверенитета и териториалната цялост на страната“, посочи държавният глава.

Той изтъкна, че нашата история е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото за национално самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава. И припомни, че местата и битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската войска, са много. „Хиляди са имената на българските военни и военноначалници, записани в пантеона на бойната слава. Гордеем се с подвизите на нашата армия по време на Сръбско-Българската война. Завинаги в нашата историческа памет ще останат боевете при Сливница, Гургулят, Драгоман и Видин. Образци на бойно майсторство и героизъм, оставиха нашият войник в битките от Балканската война при Лозенград, Чаталджа, Одрин, Булаир и др.“, посочи Росен Плевнелиев.

Той отбеляза, че Първата световна война ни напомня за хилядите храбри и достойни български войни, неизменно отстоявали националната кауза по бойните полета на Балканите. В този период българската войска стоически е удържала своите позиции в Дойранската епопея, срещу многократно превъзхождащ противник и бележи блестящи победи в Добруджа и при Тутракан, превърнали се в символ на българския боен дух.

„В заключителния етап на Втората световна война в битките при Крива паланка, Страцин, Драва, Мур и др. българската армия даде своя важен принос за победата над Хитлеристка Германия и за запазване териториалната цялост на родината. Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и подвига на героите, които с цената на живота си, успяха да ги опазят и да не допуснат нито едно от тях да попадне във вражески ръце. Народът пази спомена за своите смели и храбри чеда“, заяви още президентът и главнокомандващ на Българската армия.

Плевнелиев уточни, че възстановяването и поддържането на хилядите войнишки паметници изразява почитта на страната към тези, които загинаха, за да ни има. „Нека ги обсипем с цветя и смирено сведем глави пред великата саможертва в името на родината“, призова Плевнелиев.

„Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние своето настояще и бъдеще, е в твърдата вяра и непоклатимият дух, в силната воля и осъзнатият дълг, във войнската чест и достойнство, в чистата любов към отечеството. Техният завет и пример сме длъжни да помним, да отстояваме и да съхраним за следващите поколения“, категоричен бе държавният глава.

Той коментира, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята и сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни военни конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. „Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско. Свидетели сме на фундаментални различия по ключови от международния ред. Днес международната среда е усложнена, като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат“, отбеляза Росен Плевнелиев.

 Той изтъкна тревожността на гражданите и техните очаквания към политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите. „Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. Бързо и лесно е да рушиш и дестабилизираш, трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение“, допълни държавният глава. 

Коментари: 0