До 2025 г. в България ще има 5G по „Хемус“ и „Тракия“

Една от основните идеи за бъдещото използване на 5G мрежите е свързана с развитието на автономните превози

До 2025 г. в България ще има 5G по „Хемус“ и „Тракия“

Снимка: АПИ

Автор: Economic.bg

Най-късно до 2025 г. в България вече трябва да има достъп до мрежи от пето поколение (5G) и по ключови транспортни коридори, каквито са магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“ например. Финансирането ще бъде осигурено с пари от антикризисния Механизъм за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Планира се да бъдат вложени 685.1 млн. лева.

5G в България

Това стана ясно от решенията на Министерския съвет. На днешното си заседание кабинетът определи Националния план за възстановяване и устойчивост „Широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура на територията на България“ за обект с национално значение.

Една от основните идеи, залегнали в бъдещото използване на 5G мрежите, е свързана с развитието на автономните превози. Освен по транспортните коридори инфраструктура от следващо поколение ще бъде изградена и в периферни, слабонаселени и селски райони, се казва още в съобщение на МС.

Средствата ще се разпределят в пет направления – осигуряване на 5G свързаност по ключови транспортни коридори; подобряване на покритието в населените места; развитие на държавната опорна мрежа чрез увеличаване на преносния ѝ капацитет; „зелена“ свързаност; стимулиране на потреблението.

Дейностите по проекта ще привлекат и допълнителни инвестиции от страна на телекомуникационните оператори, като прогнозата е, че те ще достигнат 320 млн. лв. Дружествата декларират готовност да вложат общо над 400 млн. лева през следващите години.

Отделно, за усвояването на спектър в различни обхвати са предвидени инвестиции за периода 2020-2023 г. в размер на 860 млн. лева. 

Разгръщането на мрежите, като следствие от усвояването на допълнителни честоти, ще рефлектира положително и върху преките парични потоци към държавния бюджет. А1, Vivacom и Теленор вече получиха лицензи за 5G честоти, за които общо ще платят на държавата 13.4 млн. лева. Отделно от това предстоят ежегодни такси, като по предварителна оценка от тях в държавната хазна ще влязат допълнителни 135 млн. лева в периода 2020-2023 г.

Коментари: 0