До 5 г. хората ще умират от лечими сега инфекции

Проблемът идва от безконтролното приемане на антибиотици

До 5 г. хората ще умират от лечими сега инфекции

До 5 години хора ще умират от лечими днес белодробни инфекции заради масовата поява на резистентни щамове, които не се влияят от стандартната терапия с антибиотици. Това предупредиха водещи пулмолози на старта на VI Научен конгрес на Българското дружество по белодробни болести на "Златни пясъци", пише в. „Труд”. Проблемът идва от безконтролното приемане на антибиотици.

Инфекциите са една от трите големи заплахи за обществото ни. Другата е хроничната обструктивна белодробна болест. Освен пушенето, тя е провокирана и от тежкото замърсяване в големите градове, заради което настояваме улиците им редовно да се мият, добави доц. Явор Иванов, зам.-председател на дружеството.

Според него замърсяването е една от главните причини и за повишаването на страдащите от астма и от белодробен рак, от който годишно се разболяват между 3000 и 3400 българи. Заради късната диагностика под 5% от тях преживяват до 5 години.

Притокът на мигранти също е рисков фактор, тъй като в страните, от които идват, има много боледуващи от туберкулоза и СПИН.

Коментари: 0