До дни заседналият кораб Vera Su трябва да е разтоварен

Днес започна изпълнението на одобрения спасителен план по товаро-разтоварителните дейности

До дни заседналият кораб Vera Su трябва да е разтоварен

Снимка: БТА

848 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Днес започна изпълнението на одобрения спасителен план по товаро-разтоварителните дейности на заседналия край местността "Яйлата" турски кораб Vera Su. Съгласно него операцията ще отнеме 3-4 дни, информират от Министерство на транспорта (МТИТС).

Извършен е нов водолазен оглед на района на инцидента и корабът бе обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съди, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране“, се казва в съобщението.

Предвидено е прикрепяне на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процесът по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер GALAXY ECO. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на влакови композиции.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи неговият корпуса.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24 часов режим на работа“, казват още от министерството, след като миналата седмица от там заявиха, че „в момента нищо не може да се направи заради лошото време и трябва да изчакваме“.

От МТИТС категорично заявяват, че всички насоки и изисквания на Министерство на околната среда и водите свързани с разтоварването, ще бъдат спазени.

Подкрепи Economic.bg