До месец съдът решава за цената на билетчето в София

Жалбоподателите смятат, че транспортът трябва да бъде безплатен

До месец съдът решава за цената на билетчето в София
3893 ~ 1 мин. четене
Административният съд в София ще се произнесе до месец по делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) да вдигне цената на билета на градския транспорт. 

Според организациите глобите са незаконни, както и цялата наредба за превоз на пътниците. Те настояват Наредбата за превоз на пътници в градския транспорт да бъде отменена. 

Жалбоподателите смятат още, че цената на билета трябва да е нулева. "Може би около 70 млн. лв. годишно са необходими, за да бъде досубсидиран градският транспорт и той да бъде напълно безплатен за ползвателите", изтъкват те. 

Съдът не уважи искането на Общинския съвет за назначаване на счетоводна експертиза, както и искането на жалбоподателите за представяне на всички данни за финансиране на Столична община по европейски програми. 

Гражданите смятат, че липсва обосновка, модел и формула, по която е решено цената на билета да е 1,60 лв. Те настояват актът на общинския съвет да бъде отменен, тъй като липсва обосновка. 

От Центъра за градска мобилност са категорични, че наредбата е приета съобразено изискванията. Те изтъкват още, че цените на картите не са увеличени, а само тези на билетчето за еднократно пътуване, пише news.bg. 
Подкрепи Economic.bg