Добивът на лавандулово масло достигна рекордни нива

Добрите условия и силното търсене отвън водят до увеличаване на площите

Добивът на лавандулово масло достигна рекордни нива
9754 ~ 2 мин. четене
Добивът на лавандулово масло в България се увеличават с всяка изминала година, движени от благоприятните климатични условия и постоянно увеличаващите се площи. По информация на Асоциация на етерично маслени култури в България през тази година производството ще достигне 300 тона, с което страната ни се превръща в най-големия производител в света.

Според производителите на лавандулово масло големият ръст на добивите се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на етерично маслената култура и увеличаването на насажданията в различни краища на страната ни заради повишеното търсене на външния пазар.

„И все повече фирми започват да правят крайни продукти, а и да изнасят суровина за Китай. Също така суровината отива като масло и директно за Китай, доста голям и необятен пазар“, коментира пред БНТ Стефан Кожин, производител на лавандулово масло.

От Асоциацията на етерично-маслени култури отчитат, че много земеделските стопани са започнали да отглеждат лавандула заради ниската изкупната цена на пшеницата. Според председателят на Асоциацията Зара Клисурова подобна промяна се наблюдава в Петрич, Благоевград, Хасково, Монтана - райони, които не са били характерни за тази култура. Заради ниската изкупна цена на зърното обаче част от производителите са започнали да търсят друг начин за увеличаване на доходите.

Бъдещото разширяване на лавандуловите насаждания ще зависи и от това каква ще бъде изкупната цена тази година. В момента на чуждия пазар тя варира от 70 до 90 евро за килограм лавандулово масло. „Това е доста голяма разлика, но се надявам, че след края на кампанията цената ще се фиксира и ще си остане постоянна като моите прогнози са за 75 – 80 евро“, коментира Стефан Кожин, собственик на фирма за производство на етерични масла.

Освен от Китай, засилен интерес към българското лавандулово масло има от Германия, Испания и Турция, защото продукта съдържа естествена съставка, която определя неговия аромат, обясниха още от Асоциацията. „Последната година търговците дори не търсят съответните протоколи и сертификати за качество, а съответно на база проба аромат изкупуваха лавандуловото масло“, добавя Зара Клисурова.
Подкрепи Economic.bg