Добри отчети изведоха S&P 500 до исторически максимум

Фондовият пазар изпраща силно съобщение към инвеститорите

Добри отчети изведоха S&P 500 до исторически максимум

Снимка: Pixabay

Новата седмица започна с исторически максимум за S&P 500, който се възползва от добрите финансови отчети за Q3 на компаниите и развръзката в търговските отношения между САЩ и Китай. 

Широкият индекс напредна с 0.56% до 3039 пункта, с което премина над максимума от 26 юли при 3027.98. Dow Jones Industrial Average прибави 132.66 пункта към стойността си като приключи деня при ниво от 27090.72. Индексът на технологичните акции се повиши с 1.01 процента до 8325.99 пункта, след доброто представяне на технологичните компании. 

Със своите резултати за тримесечието фондовият пазар изпраща силно съобщение към инвеститорите, с което говори за възстановяване и дори нови върхове за цикличните компании. 

Европейските пазари също завършиха на зелена територия, в очакване Доналд Тръмп да подпише част от сделката с търговските си партньори от Китай. Немският индекс DAX на наближи 13000 пункта, след като прибави 0.37 на сто към актива си. 

Новините във Великобритания отново бяха насочени към Brexit. След като премиерът Борис Джонсън се провали в опита да изведе страната от ЕС до 31 октомври, както обеща, бе поискано  ново удължаване на датата. В понеделник председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи ще Великобритания получава още 3 месеца до 31 януари за напускане на ЕС. 

Напрежението в Лондон не можа да помрачи търговията в началото на седмицата, при което индексът FTSE 100 прибави 0.09 процента до 7331.28 пункта. Отличното представяне на рисковите активи продължава да привлича пазарните участници, който търсят по-голяма доходност. Това доведе до отлив на инвестиции в ценните метали, като златото поевтиня с 0.78% и завърши деня под 1500 долара за тройунция. Цената на петрола се понижи, с което сложи край на 4-дневното поскъпване на суровината. В края на деня лекия суров петрол се търгуваше при цена от 55.73 долара за барел, докато сортът Брент можеше да се купи за $61.57.

Акценти днес 

Икономически данни – САЩ 

От 16:00 часа ще бъдат публикувани данните за потребителското доверие в САЩ. По последни данни на анализаторите се очаква данните да покажат повишение на потребителското доверие, което неимоверно ще има положителен  ефект върху щатската икономика и би засилило долара. Възможно е и разминаване с нагласите на анализаторите предвид очакванията за ново понижение на лихвата от страна на Фед. 

Инструмент на фокус 

Visa – Дневна

Акциите на компанията бяха в етап на консолидация от началото на месец август, през който период се установи ниво на подкрепа при $170, което ограничавше цената от по-голям спад. От октомври насам се образува формация двойно дъно около нивото на подкрепа, което е обръщаща формация и сигнализира за начало на възходящо движение. Засега цената е пробила над 100 дневната средна и имаме повишение над тренд линията, което ни дава сигнал за покупка, ако дневното движение завърши с пробив на тази линия. 

USD/CHF – Дневна  

Дневната графика на валутната двойка показва възходящо движение, което се насочва към тренд линията, която сега служи като линия на съпротива и би могла да ограничи амбициите на долара да се изкачи над равновесната цена 1.00. Това ни описва два сценария. При първия имаме отслабване на движението около тренд линията и формиране на обръщащ модел, което ще ни насочи към продажба. При втория сценарий имаме импулсен пробив над тренд линията, което ще ни покаже наличие на достатъчно сила, за да продължи текущия възходящ тренд.   

Coffee – 4 часова

Цената на кафето се намира в силен възходящ тренд, след обръщане на низходящото движение при нивото на подкрепа около $92.50. Възможно е да видим отслабване на импулса, след като търговията достигна до важна тренд линия, която се очаква да окаже натиск върху цената. Дори да видим леко отдръпване от границата при $100 нагласите ни са да видим пробив при вторичен възходящ импулс. 

Nikkei225 – Седмична      

Японският индекс седмица след седмица бележи положителни резултати, което ни кара да смятаме, че до края на годината може да видим тест на историческите максимуми при 24000 пункта. Това би означавало да се формира троен връх, което е силна тренд обръщаща формация, при която може да имаме възможност за дългосрочно скъсяване на индекса. За наличие на сигнал ще търсим обръщащ модел на по-малка времева графика като дневна или 4-часова.
Коментари: 0