Добрите икономически данни подкрепиха долара

Европейските пазари реагираха положително на потушеното напрежение между САЩ и Северна Корея

Добрите икономически данни подкрепиха долара
Изминалият ден се характеризира с противоречиви резултати за инвеститорите на щатските пазари. Секторът за търговия на дребно записа значителен спад след серия от незадоволителни финансови отчети. Водещите индекси приключиха сесията близо до нивата на отваряне, като банковият сектор се отчете с добри резултати, а телекомуникационният беше след най-слабо представилите се.

Европейските пазари реагираха положително на потушеното напрежение между САЩ и Северна Корея, записвайки ден на повишения, като сред най-печелившите беше немската авиокомпания Lufthansa, която поскъпна с 4.7%.

Американският долар записа втори пореден ден на възход, след като бяха публикувани по-добри от очакваните икономически данни. Щатската валута успя да навакса 0.39% спрямо еврото, като в края на деня едно евро се равняваше на $1.1734. Великобритания отчете по-бавно от очакваното покачване на потребителските цени, което оказа натиск върху паунда, достигайки до $1.2868.

Голяма част от инвеститорите продължиха да капитализират своите печалби от високата стойност на златото, което доведе до ново поевтиняване от 0.82% за ценния метал и цена от $1271 за тройунция.

Доклад – FOMC

Акцентът за деня ще падне върху подробния доклад на Федералния резерв на САЩ, който ще даде детайлна информация от последното заседание на централната банка, на което бе взето решение основният лихвен процент да запази текущото си ниво. Събитието е насрочено за 21:00 часа българско време, като  инвеститорите ще съсредоточат вниманието си върху доклада в опит да открият сигнали за позицията на ФЕД относно монетарната политика на страната и евентуално бъдещо вдигане на лихвените проценти.

Pan American Silver Corp.

След неубедително представяне от началото на годината, акцията на втората най-голяма компания в света за добив на сребро успява да пробие 100-дневната си подвижна средна, както и горната тренд образуваща линия. Силният импулс на покупки ни кара да смятаме, че поскъпването има потенциал да продължи и да доведе до формирането на нов бичи тренд, като целта в средносрочен план е достигане до $20 за акция.

EUR/USD

След дългия период на поскъпване EUR/USD не успя да премине границата от 1.1900, което доведе до корекция в цената на валутната двойка. На 8-часова графика можем да видим формиралата се зона на подкрепа около ниво от 1.1700, която съвпада и с 50-периодната ЕМА. Очакваме тя успешно да подкрепи валутната двойка и купувачите отново да вземат превес на пазара, като при положителен сигнал за край на корекцията, влизането в дълга позиция ще бъде удачно с цел достигане на нов локален максимум и тест на ниво 1.1900.

XAU/USD

На дневната графика на златото можем да забележим, че продължителното поскъпване на ценния метал е към своя край, след неуспешен пробив на силната съпротива около $1290 за тройунция. Може да се очаква вълна от разпродажби, които да доведат до значителна корекция на цената. Влизане в къса позиция е желателно да бъде придружено със стоп за прибиране на печалбите около ниво от $1260, където се очаква златото да получи подкрепа от 50-дневната подвижна средна.

 DAX30

Немският индекс продължава близо 3-месечното си понижение, като след добро начало на седмицата, в момента се намира близо до горната граница на низходящия канал на движение. Може да се очаква тест на ниво на съпротива от 12 250 пункта, което ще бъде допълнително подкрепено от 50-периодната средна. Успешен пробив ще бъде приет като добър сигнал за влизане в дълга позиция, тъй като е възможно да доведе до обръщане на низходящия тренд. Неуспешен такъв вероятно ще окаже нов натиск върху цената и ще задълбочи поевтиняването на индекса.
Коментари: 0