Доларът достигна ново дъно

Индексът на сините чипове Dow Jones закри сесията с нов връх

Доларът достигна ново дъно
Вчерашният ден беше белязан с усилена търговия на щатските пазари. Индексът на сините чипове Dow Jones  закри сесията с нов връх и затвори на зелена територия на 26 252 пункта, въпреки че през деня успя да добави 182 пункта, а после изгуби 104 от тях. Широкият S&P 500 отслабна с 0.06% и остана почти непроменен, за разлика от технологичния NASDAQ, който приключи търговията с 0.61% по-малко до 7415 пункта. За това помогнаха загубите на гигантите Facebook, Amazon и Alphabet. Поевтиняването с 1.60% на акциите на Apple беше налице, след като бе направена прогноза, че продажбите на последния модел телефон на компанията ще намалеят през пролетта.

Мечи настроения превзеха и европейските пазари. Бенчмаркът DAX приключи сесията на 13 414 пункта. На червена територия се разписа и британският FTSE, който отслабна с 1.14% до 7643 пункта. Понижението при френския CAC беше до ниво от 5495 пункта.

На Форума в Давос привърженикът на глобализацията Еманюел Макрон заяви, че тя преживява голяма криза и че тази криза трябва да бъде преодоляна колективно от държавите и обществото. Засегна и темите за миграцията, киберсигурността, енергетиката и инвестициите. Канцлерът на Германия пък коментира недостатъчно добре развитите външнополитически отношения в Европа, протекционизма, който не е решение на световните проблеми и отношенията между Съюза и Великобритания.

В сряда доларът достигна ново дъно от 2014 г. насам, което помогна на златото и петрола да се изкачат. В полунощ една тройунция злато струваше $1358.46. Барел лек суров петрол се търгуваше с 2.18% повече до $65.89, а сортът Брент премина границата от $70 до $70.76.

Основен лихвен процент - Еврозона

В 14:45 ч. българско време в четвъртък вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към решението на ЕЦБ относно нивото на основния лихвен процент в Еврозоната, като очакванията са то да запази рекордно ниското си нивото от 0.00%. В 15:30 часа ще последва пресконференция с участието на президента Марио Драги.

Инструмент на фокус - Hammerson Plc.

Компанията оперира в Европа и е предприемач в сферата на недвижимата собственост. От началото на 2016 година цената на акциите се движи в рейнджови канал, като за периода не е реализирала съществен пробив на линията на съпротива. От началото на годината обаче книжата са изгубили повече от 8% от стойността си. Виждаме, че в средата на 2016 г. отново е имало пробив с близо 9% изменение, но е бил бързо компенсиран. Индикаторът Стохастик е около нива на свръхпродажби. Подходящо е влизане в къса позиция след достигане на нива от 480 паунда. За влизане в дълга позиция е необходимо да се изчака достигане до около 540-550 паунда за акция.

NZD/USD

На 8-часова графика се вижда ясно формиран възходящ канал, започнал в началото на декември 2017 г. Цената се движи плътно до линията на подкрепа, което ни кара да смятаме, че и този път доларът няма да напредне значително спрямо новозеландския си конкурент. При неуспешен пробив на линията на подкрепа до 0,7300 е подходящо да се влезе в къса краткосрочна позиция, като инвеститорите трябва да са нащрек за последващи корекции.

Copper

От началото на годината насам медта поевтинява спрямо щатския долар. На 8-часова графика можем да видим, че след отскачане на цената от низходящата тренд линия, силен бичи импулс извежда суровината до пробив на 50-периодната подвижна средна. Преди влизане в позиция с цел търсене на нов локален максимум е желателно да се изчака, тъй като отслабване силата на купувачите може да доведе до формирането на низходящ трендови канал.

S&P 500

Възходящото движение на широкия щатски индекс S&P 500 беше прекъснато от понижение вчера от 0.4%. Индикаторът на относителната сила напуска зоната на прекупен пазар, което може да бъде прието като сигнал за предстояща корекция. Пробив под ниво от 2800 пункта ще даде добра възможност за влизане в краткосрочна къса позиция.
Коментари: 0