Доларът нарасна срещу основните валути

Йената и новозеландския долар паднаха до шест седмични дъна

Доларът нарасна срещу основните валути
3701 ~ 3 мин. четене

Трудни времена настанаха за новозеландския долар. Тази сутрин новия доклад с оценките на Новозеландската централна банка показа, че вероятно нови монетарни облекчения са необходими. Въпреки, че очакванията са за намаление на лихвите през август, доклада не беше толкова предпазлив. Той по-скоро беше насочен към силата на валутата, която поставя допълнителен натиск върху млечните продукти и производствения сектор, който в съчетание със слаба инфлация в света подтиска инфлацията при търгуваните стоки. Това пък прави трудна задачата на централната банка при достигането на целевата инфлация. . Крайният резултат е, че е необходимо намаление на валутния курс.

Щатският долар нарасна срещу всички валути с изключение на стерлинга. Последният беше купуван през целия ден. Причината беше излязъл по-добър от очакваното доклад за пазара на труда, който показа, че безработицата е спаднала под 5% и разкри добра скорост на икономиката преди Брексит.

По-късно печалбите на паунда продължиха при коментари на члена на АЦБ Кристин Форбс, че са необходими повече свидетелства за негативни последици от Брексит, за да бъдат намалени лихвите.

Долар/йена продължи да нараства при по-високата доходност на американските облигации. В подкрепа на покачването е и обмисляния от правителството пакет от стимули на обща стойност 20 трилиона йени. Това е двойно повече от това което някои анализатори очакваха.

Еврото показа устойчивост около нивата от 1.10 и това беше забелязано. Паричните потоци могат да обяснят тези движения, но гледайки към предстоящото заседание на ЕЦБ рисковете за спад остават.


ФЕД и ЕЦБ без промяна на лихвите през юли

Доходността по американските облигации нарасна в ден в който бяха търсени по-рискови активи. При десет годишните книжа тя нарасна до 1.582%, но все още остава със спад от 0.7% за годината.

Фючърсите на Фед калкулират шанс от 24.6% за увеличение на лихвите през септември и 41% за декември. Прогнозите са, че Федералния резерв ще остави лихвите без промяна по време на заседанието на 26 и 27 юли.

Прогнозите за ЕЦБ са също да остави лихвите без промяна днес по време на първото заседание след Брексит, но мнозина очакват сигнали за нови стимули.

 

Златото и среброто изчерпаха покачването си

Златото падна до три седмично дъно, тъй като растежа на акциите и силния долар намалиха търсенето на сигурност в жълтия метал. Среброто увеличи най-дългата за последните осем месеца поредица от дневни загуби. Вече стана очевидно, че златото и среброто като че ли изчерпаха поскъпването си като макро новините, като тази за напускането на Великобритания от ЕС, бяха бързо калкулирани от пазара.

Медта отстъпи позиции при опасенията, че предлагането ще продължи да изпреварва търсенето. Данни от Китай, който е най-големия производител и потребител на рафинирания метал, показаха по-силно производство. Растежа на металите през последните седмици беше в голяма степен подкрепен от спекулации.

Петролът нарасна след доклада на американското правителство показал девета поредна седмица на спад на запасите.


Пореден рекорд на Дау Джоунс

S&P 500 се покачи с 9.24 пункта или 0.4% и затвори на 2163.78. Dow Jones се повиши с 36.02 пункта или 0.2%, за да завърши на 18595.03. Насдак скочи с 53.56 пункта или 1.1% до 5089.93. Дау Джоунс нарасна за девети пореден ден и затвори на рекордно високи нива за седми пореден ден.

В Европа английският FTSE100 се покачи с 31.62 пункта или 0.5% до 6728.99. Германският DAX прибави 160.77 пункта или 1.6% и затвори на 10 142.01.

Подкрепи Economic.bg