Доларът пада, но инвеститорите са настроени оптимистично

Златото се доближи до 6-годишно дъно

Доларът пада, но инвеститорите са настроени оптимистично

Доларът поевтиня спрямо основните валути след като инвеститорите прибираха печалби. В дългосрочен план движението при щатската валута остава възходящо.

Последните данни от комисията за търговия със стокови фючърси показват, че късите позиции по еврото са на най-високото си ниво от юни месец насам.

В четвъртък еврото успя да падне за малко под 1.07 след изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги. Той изрази опасения за инфлацията в еврозоната, говорейки пред Комитета по икономическа и монетарна политика към Европейския парламент.

В четвъртък бяха публикувани данни за молбите за помощи при безработни в САЩ. За седмицата до 7 ноември броят на подадените молби се запазва непроменен – 276 000. Предварителните прогнози на икономисти бяха за спад до 270 000. В същото време петролните запаси отбелязват повишение с 4.2. Очакванията бяха ръста да е 0.8.

Доларовият индекс отбеляза понижение от 0.15% до 98.874.

Доларът спадна с 0.18% спрямо еврото до 1.0759.

Срещу швейцарския франк, щатската валута се понижи с 0.21%, достигайки 1.0022.

Златото се доближи до 6-годишно дъно

Златото падна до най-ниското си ниво от началото на 2010 година поради натиска, породен от очакванията, че Федералния резерв е на път да повиши лихвените проценти следващия месец. Това би било първото повишаване от почти десет години.

Благородният метал загуби повече от 5% от началото на ноември, когато силният доклад за заетостта в САЩ увеличи шансовете, че Фед ще повиши лихвите тази година. Председателя на централната банка Джанет Йелън откри конференцията в четвъртък, но не коментира евентуалното вдигане на лихвените нива.

Председателя на Федералния резерв за Ню Йорк Уилям Дъдли каза, че изчакването инфлацията да се повиши още преди Фед да затегне паричната политика повишава риска от твърдо приземяване за икономиката.

Спот цената на златото се понижи с 1%, достигайки дъно на 1074.26 долара за тройунция – най-ниското ниво от февруари 2010 година.

Американските фючърси със срок на доставка през декември се понижиха с 3.90 долара до 1081.

Активите на най-големия борсово търгуван фонд за злато в света – SPDR Gold Shares, паднаха до най-ниското си ниво от 2008 година.

Среброто също завърши на червена територия, отстъпвайки с 0.7 на сто до 14.17 долара. Това е най-ниската цена за последните два месеца и половина.

Паладият се понижи с 3% до 555.25 долара – най-ниското ниво от края на август.

Платината спадна до 868.75 долара за тройунция, което е близо до 7-годишното дъно.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0