Доларът поскъпна след данните за сектора на услугите

Златото се бори около дъното от 2010 г.

Доларът поскъпна след данните за сектора на услугите
184 ~ 2 мин. четене

В сряда доларът се задържа в близост до 2-месечния връх спрямо йената, поскъпвайки спрямо някои валути, след като новите данни подкрепиха очакванията за увеличение на лихвения процент следващия месец.

Щатската валута се разменяше за 124.74 йени, след като за кратко премина над 125 за пръв път от началото на юни. Тя също така достигна нов 6- годишен връх спрямо новозеландския долар, който поевтиня до 0.0.6490.

Доларовите бикове се активизираха, след като индекса за сектора на услугите нарасна до 60.3 за миналия месец, което е най- доброто му четене от август 2005 г. до сега.

Оптимистичните данни неутрализираха забавянето при заетостта в частния сектор и коментарите на членът на управителния съвет на Фед, Джером Пауъл.

Пауъл заяви, че политиците все още не са решили дали да повишат лихвения процент още следващия месец, за разлика от по- агресивните коментари на президента на Фед-Атланта, Денис Локхарт.

Въпреки това доларът не успя да реализира печалба спрямо еврото, което поскъпна до 1.0910, отдалечавайки се от 2-седмично дъно на 1.0847.

Паундът също се изкачи над 2-седмичното дъно на 1.5526, достигайки 1.5622, след като инвеститорите заложиха, че „супер четвъртъкът”, изпълнен с данни от АЦБ, ще предостави нови доказателства в полза на увеличение на лихвения процент на Острова.

Силата на еврото и паунда бе достатъчна да принуди доларовият индекс да се оттегли от 3-месечния връх на 98.218 до 97.884.

 

Златото се бори около дъното от 2010 г.

В сряда златото се бореше да се отдалечи от 5- и половина годишното дъно, след като оптимистичните икономически данни за САЩ увеличиха очакванията, че Фед може да повиши лихвения процент още следващия месец.

Спот златото остана без особена промяна на 1 084.49 долара за тройунция. През повечето време металът остана под нивото от 1 100, след като падна под това ключово техническо ниво на подкрепа в края на юли по време на разпродажба, която го отведе до 1 077, най- слабото му ниво от февруари 2010 г.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 0,2% до 1 083.70 долара за тройунция.

Ръстът на заетостта в частния сектор на САЩ се забави през юли, но скока на активността при промишлените услуги до почти 10-годишен връх показа солидно икономическо ускорение и подкрепи виждането, че Фед ще увеличи лихвения процент, вероятно още следващия месец.

Инвеститорите ще следят данните за неселскостопанската заетост в петък, като очакванията за юли са за същия темп на нарастване както през юни - 223 хил.

Barrick Gold Corp, най- голямата минна компания, добиваща злато, в света, заяви, че прави големи крачки към амбициозен проект за намаляване на дълга, обявявайки сделка за финансиране на нейната доминиканска мина, планирана продажба на пакет от американски активи и 60% намаление на дивидента си.

Спадът в запасите на най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, продължи в сряда, достигайки 21.47 млн. тройунции или най-ниското си ниво от септември 2008 г.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg