Доларът се понижи след заседанието на Фед

Благородните метали се повишават, петролът пада

Доларът се понижи след заседанието на Фед

Доларът поевтиня след заседанието на Федералния резерв. От централната банка очаквано оставиха лихвените нива без промяна като продължават да следят данните за инфлацията, както и за световното и финансово развитие. Обръща се внимание и на това, че намаляват тревогите относно потенциалните шокове, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху американската икономика.

Първоначално доларът поскъпна, достигайки 1.0960 спрямо еврото. В последствие обаче зелените пари отстъпиха след индикациите, че евентуалното повишение на лихвите през септември не е много вероятно.

Сега вниманието на пазарните участници се насочва към предстоящата среща на Японската централна банка в петък. Перспективата за въвеждането на допълнителни стимули от страна на ЯЦБ успя да засенчи заседанието на Фед.

Щатската валута първоначално поскъпна спрямо еврото до 1.0960. По-късно обаче зелените пари отстъпиха до 1.1056. Срещу йената доларът спадна до 104.81.

Спад в доходността по облигациите

Доходността по американските облигации се понижи след заседанието на Федералния резерв. От централната банка заявиха, че планират постепенно повишаване на лихвените нива като вероятността от повишение в близко време е малка.

Доходността по 10-годишните щатски книжа намаля с 6 базисни пункта до 1.50%, а спредът между американските и 10-годишните британски облигации се покачи до 0.78 процентни пункта.

Златото с ръст, след като от Фед оставиха лихвите непроменени

Златото поскъпна до 1330 долара за тройунция след срещата на Федералния резерв, на която очаквано лихвените нива бяха оставени без промяна, а доларът отстъпи спрямо повечето основни валути.

Спот цената на благородният метал нарасна до 1 331.20 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през август достигнаха 1 326.70, което е ръст от 0.46 на сто.

SPDR Gold Shares, който е най-големия борсово търгуван фонд за злато в света съобщи, че запасите му са намалели с 28 тона за последните 3 седмици.

Платината също завърши търговията на зелена територия, отбелязвайки ръст от 3.1 на сто до 1 125 долара за тройунция. Това е най-високото ниво от 14 месеца насам.

Паладият поскъпна до 702.50 долара – най-високото ниво за последните 9 месеца. Среброто отчете ръст от 2.4% до 20.10 долара за тройунция.

Петролът се срина до 42 долара за барел след публикуването на данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 27 юли запасите са се увеличили до 521.1 млн. барела. Предварителните прогнози на икономисти бяха за 517.05 млн. барела. Сорт Брент се търгуваше на нива от 42.60.

Повишение за фондовите пазари в Европа

Водещите американски индекси записаха смесено представяне. S&P 500 се понижи с 0.1 на сто до 2166 пункта. Акциите на петролните компании отстъпиха с 1% поради продължаващото слабо представяне при петрола. Dow Jones завърши почти без промяна, докато водещият технологичен индекс Nasdaq затвори с повишение от 0.7%.

В Европа водещите пазари затвориха на зелено. Сред индексите най-силен ръст отчетоха DAX 30 и Euro Stoxx 50, които се повишиха с 0.7%. Британските акции завършиха сесията с покачване, подкрепени от данните, според които британската икономика е нараснала през второто тримесечие с по-бърз темп от очакваното.

При акциите Apple отчетоха ръст от 6.6%, което е най-силното представяне за компанията от април 2014 г. Причината за това са публикуваните данни, според които приходите на компанията са спаднали под очакваното. Ценните книжа на Twitter пък се сринаха с 14.5%, след като продажбите на компанията са намалели с повече от очакваното.      

Коментари: 0