Доларът удари нов 7-годишен връх спрямо йената

Златото продължи лошата серия

Доларът удари нов 7-годишен връх спрямо йената
168 ~ 3 мин. четене

Доларът достигна нов 7 годишен връх спрямо йената рано днес. Щатската валута се изкачи на нивата над 116.20 йени, което е най-високото й ниво от октомври 2007 година.

Инвеститорите изчакват да научат дали министър- председателят Шиндзо Абе ще свика предсрочни избори, за да отложи непопулярното увеличение на данъка и дали ще потърси мандат за икономическите си реформи, преди рейтингът му да отслабне.

 Абе заяви, че ще прецени дали да продължи с планираното за октомври 2015 увеличение на данъците, след като види предварителните данни за растежа през третото тримесечие в понеделник. Първото повишаване от двуетапното увеличение на данъка върху продажбите, което бе направено през април, оказа значителен натиск върху японската икономика и много икономисти биха приветствали забавянето на втората фаза, тъй като това би било положително за растежа.

Японските компании масово се надяват увеличението да бъде отложено или отменено.

Спекулациите около изборите оказаха значителна подкрепа на японските акции, но се отразиха негативно върху йената. Японският индекс Nikkei нарасна с 0,5% по време на ранната азиатска търговия в петък, запазвайки натиска върху японската валута.

Вчера доларът падна до дъно за сесията на 115.32 йени, след като данни от САЩ показаха, че новите молби за помощи при безработица неочаквано са нараснали през изминалата седмица, макар все още да остават близо до 14- годишното дъно.

Еврото остана стабилно около 1.2455, задържайки се над 2- годишното дъно на 1.2358, достигнато миналата седмица.

Британският паунд продължи да поевтинява днес достигайки ново 14 месечно дъно на ниво под 1.5660 долара.

Златото продължи лошата серия

Златото поевтиня в четвъртък, след като поредния рязък спад на петрола и добрите данни за икономиката на САЩ намалиха привлекателността му като средство за хеджиране. Продължаващите изходящи потоци от фондовете пък предполагат, че златото може да остане уязвимо в близкото бъдеще.

Най- силно негативно влияние върху златото оказа спада от почти 4% в цената на петрола, след като правителствени данни от САЩ показаха, че запасите на суров петрол са нараснали. Цената на петрол се понижи с близо 30% откакто достигна връх на 115 долара за барел през юни.

Големият процент на напуснали и ниското ниво на молби за помощи при безработица, които останаха близо до 14- годишното дъно, предполагат че пазарът на труда се движи към пълна заетост, което от своя страна подкопава привлекателността на златото в качеството му на хедж срещу икономическата несигурност.

Започналата на 31 октомври разпродажба изпрати цената на златото под техническото ниво на 1 180 долара за тройунция, изпращайки я на 4- и половина годишно дъно на 1 131.85, което обаче предизвика физическо търсене на метала от ценово- чувствителни купувачи.

Спот златото поевтиня с 0,1% до 1 159.41 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември се представиха по- добре от спот златото, поскъпвайки с 2.40 долара до 1 161.50 долара за тройунция.

Доларът поевтиня с 0,3% спрямо еврото в четвъртък. Щатската валута падна, след като президентът на Фед- Ню Йорк, Уилям Дъдли, заяви, че всякакво преждевременно затягане на паричната политика би могло да навреди на икономическото възстановяване.

Серията относително солидни данни увеличи очакванията, че Фед може да увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното, поставяйки допълнителен натиск върху нелихвоносното злато. Това до голяма степен обаче вече бе оценено от пазарните участници, коментираха анализатори.

Притежанията на най- големият фон, базиран на злато в света, SPDR Gold Trust, се понижиха с 1.8 тона до 722.67 тона в сряда, реализирайки седми пореден ден на спад.

Среброто изгуби 0,5% до 15.55 долара за тройунция, платината бе на загуба от 0,8% до 1 187.70 долара за тройунция, а паладият изгуби 1% до 763.98 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg