Доларът записа най-лошата си седмица от последните четири

Златото поскъпна след данните за инфлацията в САЩ

Доларът записа най-лошата си седмица от последните четири
148 ~ 3 мин. четене

Доларът записа най- слабата си седмица от последните четири спрямо кошница от валути, след като в петък данни показаха, че ръстът на потребителските цени не е успял да облекчи опасенията, че скорошните слаби икономически данни може да забавят увеличението на лихвения процент.

Доларът се възстанови спрямо основните валути по време на сутрешната търговия, след като данни показаха, че потребителските цени са нараснали с 0,2% през март, докато внимателно следените основни потребителски цени са нараснали с 1,8% на годишна база за същия период, доближавайки целевото ниво на Фед от 2%.

Движението обаче се оказа краткотрайно, тъй като търговците впоследствие започнаха да продават долари поради виждането, че данните не са достатъчно силни, за да неутрализират серията от по- слаби от очакваното икономически данни за първото тримесечие, като например тези за продажбите на дребно и началното жилищно строителство.

Еврото достигна най- високата си стойност спрямо долара за последната седмица на 1.0849. Освен това доларът достигна и най- ниската си стойност спрямо йената за последните три седмици на 118,56 йени, както и най- ниската си стойност спрямо франка за последните две седмици на 0.9495.

Еврото реализира печалба от около 2% на седмична база спрямо долара, записвайки най- силната си седмица от последните четири.

Анализатори споделиха, че доларът е станал по- уязвим към спадове, имайки предвид големия размер на бичите залози в полза на щатската валута. Зелените пари поскъпнаха с около 30% от миналия май до сега, достигайки 12- годишен връх през март.

Последно еврото се разменяше на печалба от 0,53% за 1.0793 долара. Доларът пък бе на загуба от 0,15% спрямо йената на 118.88 и на загуба от 0,44% спрямо франка на 0.9528.

Доларовият индекс изгуби 0,38% до 97.336.


Златото поскъпна след данните за инфлацията в САЩ


Златото поскъпна в петък, след като данни показаха, че потребителските цени в САЩ са нараснали през март, разпалвайки спекулациите, че Фед може да забави увеличението на лихвения процент.

Благородният метал отново стигна над 1 200 долара за тройунция, след като направи опит за пробив на това ниво в началото на седмицата, когато серия от слаби данни принуди икономистите да преосмислят прогнозите си за момента, в който Фед ще реши да предприеме действие.

Спот златото поскъпна с 0,6% до 1 204.01 долара за тройунция, но поевтиня с 0,3% на седмична база. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 5.10 долара до 1 203.10 долара за тройунция.

Златото е чувствително към паричната политика на САЩ, тъй като едно увеличение на лихвения процент би довело до поскъпването на долара, в който металът е деноминиран, като това същевременно би повишило алтернативната цена на нелихвоносния метал.

Несигурността около точния момент на увеличението на лихвения процент нарасна в четвъртък, след като коментари от служителите на Фед показаха, че има различие в мненията, относно това кога банката трябва да предприеме действия.

Физическото търсене при двата най- големи консуматора на злато в света тази седмица остана слабо. Премиите в Китай нараснаха незначително, докато тези в Индия се понижиха, след като цената се стабилизира над 1 200 долара за тройунция.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,2% до 16.26 долара за тройунция, докато платината нарасна с 0,8% до 1 165.49 долара за тройунция, а паладият спечели 0,7% до 781 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg