Domino's Pizza иска да пусне автономни коли за доставка

Така компанията ще намали разходите за труд

Domino's Pizza иска да пусне автономни коли за доставка

Снимка: Domino\'s Pizza

Domino's Pizza иска да внедри роботи за доставка, защото доставчиците й излизат твърде скъпо. Компанията ще си партнира с Nuro, за да достави пайове с помощта на автономни превозни средства. Процесът, който ще се състои в Хюстън тази есен, представлява "още една стъпка напред, за да се опитаме да стигнем до място, където можем да намалим зависимостта от пазара на труда и да намалим разходите си за доставка", заяви главният изпълнителен директор на Domino's Ричард Алисън.

Повишаването на минималната работна заплата в много щати и градове в САЩ, рекордно ниската безработица и по-голямата конкуренция за шофьори от платформи за доставка на храни и ресторанти като Uber Eats и Instacart са увеличили разходите за заплати на Domino's. Те са нараснали с 0.4 процентни пункта до 30.2% от приходите на магазините през първата половина на тази година, което означава, че оперативният марж се е повишил само с 0.1% до 23%.

Част от плана на Domino's за борба с нарастването на заплатите е да замени водачите си с роботи, които не изискват заплати. Компанията също така заменя колите за доставка с велосипеди и електрически велосипеди в САЩ, тъй като те намаляват разходите за доставка и разширяват пула от потенциални служители. 

"Не всеки има автомобил и все повече млади хора от 18- до 28-годишна възраст изглежда нямат коли", каза Алисън.

Коментари: 0