Neuralink на Мъск напредва в разчитането на човешкия мозък

Компанията вече е тествала успешно устройство в мозъка на маймуна

Neuralink на Мъск напредва в разчитането на човешкия мозък
Стартъпът на Илон Мъск в сферата на "интерфейса между мозък и машина" - Neuralink, разкри напредъка си в създаването на безжично имплантируемо устройство, което - теоретично - може да "разчете" ума ви.

По време на събитие в Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско, Мъск изтъкна постиженията на стартъпа от основаването му през 2017 г., с цел да предотврати това, което той смята за "екзистенциална заплаха": изкуствен интелект (AI), надминаващ човешкия разум".

Две години по-късно Neuralink твърди, че е постигнал значителен напредък по отношение на целта на Мъск да създаде "симбиоза" между човека и интелигентната машина. Neurolink казва, че е проектирала много малки "нишки" - по-малки от човешка коса - които могат да бъдат инжектирани в мозъка, за да се открие активността на невроните. Компанията също така обяви, че е разработила робот за вмъкване на тези нишки в мозъка под ръководството на неврохирург.

"Мисля, че това ще бъде важно в цивилизационен мащаб", каза Мъск на събитието.

Устройството на Neuralink би било значително подобрение на сегашното състояние на техниката, твърди Мъск, с 1000 пъти повече електроди, взаимодействащи с мозъка, отколкото водещото устройство, одобрено от FDA (Федералната агенция по лекарствата на САЩ), използвано за пациенти с Паркинсон.

Neuralink планира да потърси одобрение от FDA за клинично изпитание на хора още през 2020 г., на версия на устройството, което е „предназначено само за пациенти със сериозни медицински заболявания“, каза д-р Матю Макдугал, главен неврохирург на Neuralink. Първото клинично изпитание ще бъде насочено към пациенти с пълна парализа на горната част на гръбначния мозък, и ще включва инсталиране на четири от имплантите на Neuralink в мозъка на пациентите.

Компанията досега е тествала устройствата си само върху животни, тема, която Мъск признава, е "чувствителен" въпрос. Докато преди е било известно, че Neuralink тества продукта си върху плъхове, Мъск разкри по време на събитието, че компанията работи и с учени от Калифорнийския университет в Дейвис за провеждане на експерименти с маймуни. Мъск разкри, че при опитите маймуна е успяла да контролира компютъра с мозъка си.
Коментари: 0