Домусчиев: Без добър закон за концесиите, няма да дойдат инвеститори

Пенсиите могат да станат 300 лева, ако се използват резервите

Домусчиев: Без добър закон за концесиите, няма да дойдат инвеститори
3815 ~ 2 мин. четене
На България е необходим добър и работещ Закон за концесиите, защото липсата му отблъсква инвеститори. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев пред Нова тв. 

Според него приетият в последните дни на 43-ото Народно събрание закон е бил необходим, и той пренася в българското законодателство изискванията на директивите на ЕС за концесиите. Припомняме, преди дни президентът Румен Радев използва правото си на вето и спря закона.

Заради необнародването му обаче страната ни е заплашена от наказателна процедура, тъй като забавянето от транспонирането на европейските изисквания вече е над 1 година.

При мен лично са идвали много компании, заинтересовани от концесията на Летище София, които изчакваха да се приеме новия закон, за да участват. Защото предходния закон не дава добри условия и гаранции за инвеститорите, че ще могат да възвърнат своите вложения и няма договорът им да бъде променян, коментира Домусчиев.

„Не виждам с какви средства държавата би построила тунел под Шипка, който е необходим. Докато, ако се появи  един концесионер, който е готов да го построи под формата на публично частно партньорство, не виждам никакъв проблем, стига да имаме подходящия закон, който да гарантира на този инвеститор, че ще си върне инвестицията”, заяви Домусчиев. 

Предприемачът изрази мнение, че има възможност с пари от бюджета да бъдат увеличени пенсиите до 300 лева. Това може да стане, ако се използват резервите и парите, които сега отиват за фалшиви инвалидни пенсии и социални помощи.

Домусчиев изрази още мнение, че реално безработицата у нас е по-ниска от официалната от 7-8%, тъй като много хора умишлено не търсят работа и разчитат на социални помощи.

Председателят на КРИБ заяви, че работодателските организации са готови да започнат протести, ако в бъдещото управление на държавата се вземе решение да се реализират скъпи и неразумни енергийни проекти като АЕЦ "Белене" и нови централи в маришкия басейн.
Подкрепи Economic.bg