Доналд Тръмп: Кюрдите не са ангели

Американският президент предпочита да наложи санкции на Турция, отколкото да разпореди военни действия в Сирия

Доналд Тръмп: Кюрдите не са ангели

Снимка: БТА

4178 ~ 1 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп омаловажи кризата в Сирия, предизвикана от атаката на Турция срещу подкрепяните от САЩ кюрдски въоръжени сили. Според него конфликтът си е между Турция и Сирия, а освен това то няма проблем с факта, че Русия помага на Дамаск, пише Reuters. „Кюрдите не са ангели“, заяви Тръмп.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп той каза още, че според него е по-добре САЩ да наложат икономически санкции на Турция, отколкото да водят битки на сирийската територия. По думите му Анкара и Дамаск трябва да решат споровете си сами.

Кюрдските военни формирования YPG, подкрепяни от американски военнослужещи, бяха стратегически партньор на Вашингтон в битката срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Североизточна Сирия. След това обаче Турция започна военна операция в региона след телефонен разговор между президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп.

По-късно днес е насрочено американският вицепрезидент Майк Пенс и високопоставени дипломати на САЩ да заминат за Анкара за среща с Ердоган, който е поканен от Тръмп другия месец да посети Белия дом. По-рано през деня американският държавен секретар Майк Помпео коментира, че целта на американското посещение в Турция е да се постигне примирие в Сирия.

Отново по-рано днес Ердоган пък заяви, че преразглежда планираното си за ноември посещение в САЩ. Той каза, че вместо това може да посети Русия.
Подкрепи Economic.bg