Денят Х за Brexit - ще има ли сделка, или не

Лидерите на ЕС се събират на среща на върха за обсъждане на параметрите

Денят Х за Brexit - ще има ли сделка, или не
3536 ~ 2 мин. четене
Днес е денят Х за преговорите по евентуална сделка за напускането на Великобритания от Европейския съюз. След цял ден разговори вчера и тази нощ основни части от споразумението бяха договорени, но въпреки това няма окончателно съгласие.

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес и утре на редовната си есенна среща на върха. Първата тема, която ще се обсъжда на нея, е именно Brexit. Лидерите на 27-те държави първо ще изслушат британския премиер Борис Джонсън, а после ще продължат да обсъждат теми като разширяването на ЕС и започването на евентуални преговори с Албания и Северна Македония, което бе блокирано от Франция, както и ситуацията между Турция и Сирия.

Източник на британското правителство сподели пред телевизия BBC късно снощи, че въпреки очакванията на европейските лидери, "тази вечер няма има сделка".

Преговарящите от Обединеното кралство и ЕС се надяват днес, преди срещата на върха, да бъде одобрено проектоспоразумението, което ще отхвърли т.нар предпазен механизъм. Споразумението ще предостави избор на северноирландския парламент да приеме или отхвърли плановете за физическа граница, в срок от 4 години, след като изтече преходния период догодина.

По информация на политическия кореспондент на BBC пречката за постигане на сделката е несъгласието на ирландската Демократическа юнионистка партия по отношение на някои от предложенията. 

За да влезе в сила, новата сделка трябва бъде одобрена от британския парламент. Остава под въпрос дали Джонсън ще събере мнозинство сред депутатите, което да одобри сделката.

Консервативната партия на Джонсън миналия месец изгони почти две дузини членове на парламентарната си група, след като те гласуваха срещу правителството при друг важен свързан с Brexit вот. Откакто Джонсън встъпи в длъжност през юли, партията загуби и други места заради предизборни поражения и провали.

Това означава, че управляващото мнозинство, което вече беше тънко при предшественика му Тереза Мей и разчиташе на подкрепата на депутати от Северноирландската демократична юнионистка партия (DUP), вече изчезна.

След втора поредна вечер на разговори лице в лице с британския премиер, DUP излезе с изявление, в което казва, че от тяхната гледна точка „би било справедливо да се посочат пропуски и да се наложи по-нататъшна работа по сделка, която може да удовлетвори законодателите".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg