Доналд Туск отменя срещата на европейските лидери

Следобед ще заседават ръководителите на държавите от еврозоната

Доналд Туск отменя срещата на европейските лидери

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената за днес среща на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз (ЕС). Туск съобщи, че следобед ще се състои заседание на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.

Преговорите в Еврогрупата за Гърция продължават в 14 ч. (17 ч. българско време), обяви Туск. Това ще е последната среща, преди да вземем решение за Гърция, допълни той. 

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Преди 2 дни Доналд Туск предупреди, че Гърция и нейните кредитори имат последен шанс за постигане на спасителна сделка.

"Без единство около Гърция след 4 дни ще се събудим в различна Европа. Това наистина е последното предупреждение за Гърция и за нас и последния ни шанс", заяви Туск пред ЕП в Страсбург, където гръцкият премиер Алексис Ципрас по-рано обеща напредък след няколко неползотворни месеца. 

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване. По неофициална информация единствената държава, която е на неутрално становище, е Австрия.

Коментари: 0