Дончев: Ако бездимните цигари са по-безвредни, акцизът трябва да е по-нисък

До края на годината всички администрации трябва да са свързани електронно, без изключение, каза вицепремиерът

Дончев: Ако бездимните цигари са по-безвредни, акцизът трябва да е по-нисък
2525 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Доколкото аз знам акцизът е за вредни и луксозни стоки. Ако нагреваемите тютюневи изделия са по-малко вредни, не трябва да имат същия акциз като обикновените цигари. Но тази дискусия ще тече. Надявам се и на експертно ниво. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV желанието на депутата от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова да увеличи акциза на бездимните изделия и да го изравни с конвенционалните цигари.

Дончев прави уговорката, че засега няма твърди доказателства, че новите устройства са по-малко вредни от конвенционалните цигари. Това е и причината Европейската комисия да не е определила минимална ставка на акциза върху тютюна за нагреваемите цигари и всяка държава в ЕС може сама да го определя. Няма обаче държава в ЕС, която да е обложила новата технология със същия акциз, с който облага доказано вредните цигари.

„Има държави, в които бездимните цигари са вече 30% от пазара. И това е добре, ако са по-малко вредни. Говори се, че ще стигнат 50%. Надявам се. В повечето случаи бездимните цигари се пушат от хора, които вече са пушачи искат да се справят с вредния си навик. Трябва да мислим как да действаме в тази ситуация“, каза Дончев.

Той коментира и труса в коалицията, който предизвика желанието на ГЕРБ да вдигне 4 пъти акциза на бездимните тютюневи изделия, с което цената на стиковете в България ще скочи двойно. Вицепремиерът КРасимир Каракачанов, който е председател на ВМРО, се противопостави, а веднага след това премиерът Бойко Борисов се разсърди и „разпореди“ на депутатаите от ГЕРБ да не вдигат акциза. Ден по-късно лидерите на ГЕРБ „Патриотичния фронт“ се срещнаха и решиха все пак да има увеличени, но акцизът да е 50% от този на обикновените цигари. Всичко това без оценка на въздействието от подобни промени.

„Много е лесно да с харчат пари. Тогава си готин. Когато обаче се събират пари е по-различно. Дали има трусове в коалицията, има вибрации. Трусове не мисля. Структурни предпоставки за предсрочни избори няма“, каза Дончев.

Вицепремиерът отново заяви, че до края на тази година всички държавни администрации, без изключение, трябва да бъдат свързани електронно и на хората да не им се налага повече да разнасят хартиени документи от гише на гише. По неговите думи не може да става дума за повече отлагане и ако не се случи в срок, ще има оставки и ако трябва министерски.

„До края на година администрациите ще започнат да си комуникират само по електронен път. Полагат се усилия да няма нито една администрация, което да не е готова в срок. Вече сме почти готови. 7 общини не са готови и 15 териториални администрации“, каза Дончев. „Борисов е казал, че ако някой изостава с темповете на електронизация, може да се прости с креслото си“, добави той.

Томислав Дончев коментира и 4-дневната визита на китайската делегация в България, в рамките на инициативата „16+1“. Според вицепремиера България няма нужда от китайски кредити или китайски фирми изпълнители на български проекти, а от китайски инвестиции.
Подкрепи Economic.bg