Пазарите загърбиха търговската война между САЩ и Китай

Индексите отчетоха ръст в очакване на добрите финансови резултати на банките през второто тримесечие

Пазарите загърбиха търговската война между САЩ и Китай
416 ~ 3 мин. четене
В понеделник щатските акции регистрираха повишение, след като банковият сектор записа страхотно представяне, в очакване на добри финансови отчети на големите щатските банки, които ще публикуват своите отчети за Q2 в края на седмицата. В същото време опасенията от задълбочаване на търговския конфликт между САЩ и Китай остана на заден план, което създаде добра среда за повишение на световните индекси.

Dow Jones се изстреля с 320.11 пункта към 24776.59, с най-добро представяне на акциите J.P. Morgan Chase, Goldman Sachs и Caterpillar. Индексът S&P 500 добави 0.88 на сто до 2784.17 пункта, воден от финансовия сектор, който поскъпна с 2.3 процента. Доброто представяне на технологичните компании покачи стойността на индекса Nasdaq, който достигна до 7278.04 пункта.

Европейските борси завършиха на зелена територия, като немският основен индекс DAX се изкачи с 0.38% до 12543.89 пункта. Въпреки хаоса във Великобритания, след като двама от основните привърженици на Brexit подадоха оставки от правителството, изненадващо акциите записаха печалби, като изпратиха индекса FTSE 100 с почти процент по-високо до 7687.99 пункта.

Щатската валута не показа силни движения в началото на седмицата, което даде възможност на златото да поскъпне до 1257.75 долара за тройунция. Въпреки че ценният метал достигна до двуседмичен връх, той остава близко до дъната от ноември.

Наложените санкции към Иран от страна на САЩ и намаляване на добива на нефт от Либия подкрепиха цената на петрола, който поскъпна до малко над 74 долара за барел, а сортът Брент се търгуваше с повишение от 1.43% при $78.25.

Икономически данни - Великобритания

На фокус през деня ща бъдат икономически данни за Великобритания, които ще покажат как се развива икономиката на Острова. Икономическите показатели за търговския баланс, индустриално производство и промишлено производство ще бъдат публикувани в 11:30 часа българско време. По време на данните може да се забележи засилена волатилност на валутните пазари с двойки, които включват британската лира.             
Инструмент на фокус - Franco-Nevada Corp.

Компанията е фокусирана върху добив на злато, но развива и дейност по добив на сребро, платина, петрол и газ. След корекция на цената около $70 акциите предлагат добра възможност за покупка при поскъпване над $75, като целта е достигане до максимума при 86 долара за акция. Възходящото движение е валидно до запазване на цената над зоната на подкрепа 68.50 – 69.70.

GBP/USD

Британската лира претърпя силен спад в рамките на деня, който покри голяма част от предходното възходящо движение. Спада изпрати котировките до 50-периодната средна и до линия на подкрепа, откъдето купувачите започнаха наново да купуват валутната двойка. На 4 часова графика се формира силна дивергенция, която може да окаже натиск върху цената. За сигнал за влизане в позиция ще използваме пробив на линията на подкрепа или съпротива, което ще подскажи за бъдещото движение на GBP/USD.

Platinum

Платината продължава да развива низходящото си движение, като последния силен спад до нивото 800 може да се разглежда, като завършваща формация, след която да последва обръщащо движение. За тази цел трябва да видим поскъпване на метала над нивата на съпротива 878 и 900, което ще ни даде сигнал за вход в дълга позиция с дългосрочна цел.

Nasdaq

Технологичния индекс започна ново възходящо движение, след като отскочи от линията на подкрепа и 50 дневната средна при 7000 пункта. Очакваме пресичане на сигналната линия с подвижната редна на индикатора MACD да поведе до засилване на движението и пробив на максимума при 7335 пункта, което да насочи индекса към нови максимуми.
Подкрепи Economic.bg