Дончев: Избори с нов състав на ЦИК е голяма авантюра

Темата не бива да се превръща в повод за политически истерии, обяви вицепремиерът

Дончев: Избори с нов състав на ЦИК е голяма авантюра
Мандатът на членовете на Централната избирателна комисия безспорно изтича, но смяната им точно преди избори би било голяма авантюра. Това мнение изрази вицепремиерът Томислав Дончев  в интервю за БНТ, като така коментира внесеното искане от БСП за спазване на Изборния кодекс и смяна на състава на ЦИК, чийто мандат изтича през март.

Той отхвърли предположенията, че запазването на настоящия състав на ЦИК, каквото е искането на ГЕРБ е предпоставка за фалшифициране на евроизборите. Дончев припомни, че опит за саботиране на избори е имало.

„Опити за саботиране на изборния процес в България има, говоря за изборите от 2015 г. Не мога да кажа кой е авторът. Риск за подобни атаки винаги има”, смята той и даде конкретни примери.

„Единият вариант е DDos атака срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията. Системата за броене обаче е много защитена”, изтъкна Дончев, и допълни, че България е добре подготвена за евентуална хакерска атака.

„Най-голямата опасност при провеждането на предстоящите през май европейски избори е кибератака, придружена с разпространението на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.
Коментари: 0