Донорството помогна да се родят 900 бебета у нас

Над 2000 души са потърсили фондацията, за да станат донори

Виктория Димитрова, Фондация „Майки за донорство”:

Донорството помогна да се родят 900 бебета у нас

Снимка: Стоян Йотов

4601 ~ 3 мин. четене

Г-жо Димитрова, какво всъщност означава донорството на яйцеклетки?

Донорство на яйцеклетки е вид трансплантация, като донорство на кръв, костен мозък, сперматозиди, при органните - черен дроб, бъбрек. При донорството на яйцеклетки една жена бива стимулирана за 10 дни и яйцеклетките, които образуват яйчниците й, се даряват на жени, чиито яйчници не функционират или са отстранени някога по медицински причини.
Изключително хуманен акт, който е узаконен в България и е анонимен и безвъзмезден. Целта на този вид донорство и трансплантация е да се даде възможност рецепиента да има дете.

Много българи ли има репродуктивни проблеми?

В България през 2013 г. за първи път се прави статистика на двойките с репродуктивни проблеми и тогава включените са 145 000 двойки. Неофициално се смята, че са двойно повече, а общо са половин милион души.  И всичко това е само споделено, регистрирано. Колко хора изобщо не знаят дали имат или не репродуктивни проблеми, не можем да кажем. Те просто не са се замисляли за нищо дори и да имат партньор. Нямат един хормон в живота си изследван до 30-35 годишни.

Трудно ли е да се бориш за правото на хората да имат дете?

Много трудно. Тази борба на първо място трябва да я води държавата. Децата са нейното бъдеще. Те са тези, за които родителите харчат пари, бизнесът функционира, те са бъдещите данъкоплатци и хората, които ще издържат пенсионерите. Трудно е, защото онази част от обществото, която не се сблъсква с проблема трудно си представя колко всъщност е тежък той. Борбата е на цялото общество, от обикновения човек, който се бори за себе си, през съпричастния непознат до бизнеса и институциите. 

Колко семейства досега сбъднаха мечтата си да имат дете чрез донорство?

Досега родените от донорски материал деца в България са над 900. От средата на 2015 г. стартирахме финасиране на двойки за донорско ин витро чрез благотворителни базари във фейсбук и на събития. Фейсбук страниците ни са: „ Донорството е живот” и „ Майки за донорството” и от този базар до момента  успяхме да финансираме 9 двойки. Тези двойки, освен от донор, се нуждаят и от средства за процедурата си. Първото ни бебе от тях вече е на път. 

А колко са героите на „Майки за донорство”?

Героите са 2050. Това са до момента жените и мъжете, потърсили фондацията, за да изявят своето желание да бъдат донори. Те са смели, решителни, съпричастни и отговорни хора. Повод за гордост! Героите на фондацията, обаче, не са само те. За нас герои са и двойките, които ни търсят за финансова помощ. Приели сме правилото да излизат с лицата и историята си. Те открито разказват за борбата си и не се притесняват да кажат, че мечтаят за дете. За тях набираме средства в базарите ни. Герои са и всички дарители за базарите и всички хора, които си купуват от тях, за да помогнат за сбъдването на тези мечти.
Герои са и българите в Англия, които се включиха в каузата ни. Четири дами станаха координатори на фондацията, а стотици са дарителите, които купуват от базарите, за да помогнат. Това са българи далеч от България, които помагат да се ражда нов живот тук.

Какво е да работиш подобна работа и какво ви дава тя, което друг вид професия не може?

Фондацията работи в обществена полза и сме приели, че няма да има възнаграждения в нея. Средствата, които се даряват, отиват за финансиране на двойки или информационни кампании. Нито управителният съвет, нито координаторите получават средства за дейността си. Разбира се, имаме нерви като при работен процес, че и повече, а удовлетворението ни се остойностява с.. бебета. Всяка от нас има своя работа в ежедневието си, с която печели пари, а дейността във фондацията не може да бъде сравнена с никоя професия.

Подкрепи Economic.bg