Dow Jones падна под 21 000 пункта

Днес ще бъдат обявени данни за попълнените седмични молби за помощи при безработица в САЩ

Dow Jones падна под 21 000 пункта

Снимка: БТА

2309 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп заяви, че САЩ трябва да се подготви за „много, много болезнени две седмици“, поради разпространението на коронавирусът. Представители на Белия дом прогнозират между 100 000 и 240 000 смъртни случаи от пандемията в страната. Индексите на Уолстрийт затвориха деня по-ниско, след опасенията на инвеститорите за по-дълъг период на застой в икономиката от очаквания. Dow Jones се плъзна с 973 пункта до 20 943. S&P 500 изгуби 4.4% и затвори сесията на ниво от 2 470. Boeing, American Express и Dow Inc паднаха с повече от 7.5%.

В Европа, акциите на банките спаднаха с 5.8%, след като британските кредитори обявиха, че ще забравят за дивиденти през 2020 г., след натиска от страна на Bank of England. Немският индекс DAX се понижи с 4% до ниво от 9 544, докато FTSE изгуби 3.8% от стойността си и затвори деня на 5 454 пункта.

Запасите на суров петрол за седмицата до 27 март в САЩ бяха с 10 млн. над очакванията на анализаторите. Това бе най-големият седмичен ръст от 2016 г. насам, докато анализаторите очакват запасите да продължат да се увеличават. Сорта Brent падна с 66% през първите три месеца на 2020 г., което е най-големият тримесечен спад в историята. Цената на златото се повиши в сряда. Инвеститорите потърсиха сигурни активи, след като изявлението на Белия дом за прогнозираната смъртност от коронавируса засили опасенията на инвеститорите от икономически спад. XAU/USD се повиши с 0.86% до цена от 1590 USD за тройунция, като по-рано в сесията успя да се повиши с 1.8%.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

Днес ще бъдат обявени данни за попълнените седмични молби за помощи при безработица в САЩ. Очакванията на анализаторите е броят им да нарасне спрямо предходния период с 500 000.

Инструмент на фокус - Apple

Акциите на Apple започнаха сесията с негативен гап. Цената успя да се доближи до низходящия тренд, след което последва корекция. Настроенията на инвеститорите са  за икономически спад, след като Белия дом обяви прогнозите си за смъртността от коронавируса. Финансовите резултати за първото тримесечие на 2020 г. на компанията ще бъдат публикувани в началото на май.

USD/JPY

Валутната двойка достигна до ниво на подкрепа около 107, след като успешно проби 100 SMA. На графиката  можем да забележим дивергенция на цената спрямо индикаторът RSI, което се приема като знак за обрат в тренда.

Natural Gas

Природният газ продължава да се движи в низходящ трендови канал от средата на януари. Цената през последните дни беше ограничена от 50 периодната пълзяща средна. При задържане на цената над ниво от 1.55, пласирането на поръчка за покупка с цел 1.72 е с добро взаимоотношение риск/печалба.

Germany 30

Индексът срещна ниво на подкрепа около 8 135. Нивото бе образувано от предходни дъна. Последва корекция и пробив на 50 периодната пълзяща средна, която е на път да бъде пресечена отново.

Подкрепи Economic.bg