Boeing подготвя масови съкращения и ранно пенсиониране на служителите

Компанията имаше финансови затруднения и преди пандемията, а сега нещата само се влошиха

Boeing подготвя масови съкращения и ранно пенсиониране на служителите

Снимка: nasa.gov

604 ~ 2 мин. четене

Американският авиопроизводител Boeing Co е готов да предложи пакети за компенсации и ранно пенсиониране на служителите си. Източници на Reuters са казали, че това се прави с цел да се смекчи финансовата криза, предизвикана от пандемията от Covid-19.

Boeing е инициирал доброволен план за уволнение, който позволява на служителите, които искат да напуснат компанията, да го направят с пакет от заплати и обезщетения, е казал един от източниците на медията.

Очаква се главният изпълнителен директор Дейв Калхун да представи подробности по плана за доброволно уволнение на служителите още в четвъртък, е съобщил вторият източник.

Reuters съобщи миналия месец, позовавайки се на източници от индустрията, че съкращенията или пенсионирането на служители са „реална възможност“, тъй като отложените доставки на самолети и неизпълнените плащания поради приземените самолети на авиокомпаниите, предизвикано от вируса, принудиха Boeing да обмисли по-строги стъпки за намаляване на паричния отток.

От Boeing са отказали коментар пред Reuters.

Компанията има около 150 000 служители по целия свят, почти половината от които работят във фабриките в региона на Пюджет саунд в Сиатъл.

Планът за компенсации се появява три седмици, след като американският производител на самолети заяви, че ще замрази наемането и заплащането на извънреден труд, освен в определени критични области, като целта е да спести пари.

Пандемията от коронавируса подсили кризата при производителя, който миналата година трябваше да „заземи“ своя 737 MAX след две тежки катастрофи и установени дефекти. Много големи авиокомпании отмениха поръчките на модела. Boeing спря окончателно производството на 737 през януари.

Миналата седмица компанията спря операциите в своята фабрика около Сиатъл, след като повече от дузина служители бяха заразени от Covid-19 - поне един фатално.

The Wall Street Journal съобщи в сряда, че обявяването на пакети за ранно пенсиониране и компенсации може да дойде още в четвъртък.

Подкрепи Economic.bg