Драма със заложници и в Саудитска Арабия

Поредна екзекуция в Рияд засилва тревожното положение

Драма със заложници и в Саудитска Арабия

Въоръжен мъж застреля член на силите за сигурност на Саудитска Арабия при акция в опит да бъдат освободени трима цивилни заложници, държани от терориста, съобщава Reuters. След това стрелецът е бил арестуван, а тримата заложници освободени, съобщава държавната информационна агенция SPA. В изявлението не се споменават идентичността на нападателя и мотивите за нападението.

Драматичните събития се развиват в близост до джамията Ал-Хамуд в столицата Рияд, където непознат мъж със заредено автоматично оръжие взима трима работници за заложници и заплашва, че ще стреля по минувачите. При опит на полицицейските власти да го обградят той открива огън, като убива на място член на силите за сигурност и ранява още двама души, единия от които цивилен гражданин.

Властите в Саудитска Арабия са сериозно притеснени от повишаването на вътрешния ислямистки екстремизъм, като правителството постановява тежки наказания за терористични престъпления. Конфликтите в Ирак и Сирия са основната причина напрежението да ескалира, като от началото на тази година за тероризъм властите са арестували 135 души, повечето от тях свързани с Ислямска държава.

Задържаните потенциални терористи са основно сирийци, но не липстват представители на Ирак, Афганистан, Ливан, Йемен и Египет. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в бойни действия, набиране на доброволци и финансиране на терористични актове на територията на Саудитска Арабия.

От своя страна пък религиозната полиция в страната е налложила цели 59 смъртни присъди за последните 10 месеца, които са оправдани със Законите на Шериата. Сред осъдените има и малолетни, а при запитване от западни журналисти властите коментират, че „изпълняват Божията воля“.

Коментари: 0