Дубай издига първата офис сграда чрез 3D принтер

Технологията може да намали разходите за труд с 50-80%

Дубай издига първата офис сграда чрез 3D принтер
Дубай обяви, че ще построи малка офис сграда с помощта на 3D принтер. Това е пореден опит на страната да развие технологиите, които ще намалят разходите и ще спестят времето за изработка на проекта, пише "Ройтерс".

В последно време 3D печатът, който използва принтер за създаването на триизмерни обекти от дигитален дизайн, навлиза в производствения сектор по целия свят, но до момента няма широка употреба в строителството.

По думите на министъра на ОАЕ Ал Гергауи, прототипната сграда в Дубай ще бъде с площ около 185 кв.м. Тя ще бъде отпечатана слой по слой с помощта на 20-метров принтер.В последствие частите й ще бъдат сглобявани на място, като времето, като този процес ще бъде извършен за няколко седмици. Мебелите и структурните компоненти ще бъдат произведени също чрез 3D печат с армиран бетон, подсилен със стъклени влакна, гипс и пластмаса. 

Проектът е дело на Дубай и китайската компания Winsun, която е лидер в използването на 3D принтери за строителството на къщи. Според изследване, цитирано от Гергауи, използването на 3D принтери може да намали времето за строеж на сграда с 50-70%, а разходите за труд с 50-80%.


Коментари: 0