Дубай вече има и първият робот-полицай

Снабден с тъчскрийн таблет, интегриран в тялото му, роботът е проектиран да служи за приемане от граждани на сигнали за престъпления или нарушения, приемане на документи и плащания на пътни глоби

Дубай вече има и първият робот-полицай
988 ~ 1 мин. четене
Дубай от години учудва света с постиженията си и е първи в много насоки. Сега емирството поставя началото на нова ера и в технологиите. Там вече е на служба и първият робот-полицай. Той се нарича Рийм (Reem) и е дело на испанската компания PAL Robotics.

Не си мислете обаче, че той е нещо като Робокоп и ще се втурне да преследва престъпници.

Снабден с тъчскрийн таблет, интегриран в тялото му, роботът е проектиран да служи за приемане от граждани на сигнали за престъпления или нарушения, приемане на документи и плащания на пътни глоби.

Поне такъв е началният модел на робота. Не е ясно дали Рийм, който вече е на служба в полицията, е получил допълнителен ъпгрейд, но от дубайската полиция съобщиха, че работят по интегрирането му с изкуствения интелект на IBM - Watson.

В изявлението си от полицията на Дубай добавят, че планират да използват множество роботи в работата си занапред. "Искаме да направим услугите си по-"умни", казва бригадир Калид Насър Ал Разуки, генерален директор на поделението за смарт услуги на полицията в емирството пред изданието Gulf News.

До 2030 г. те смятат да имат първият изцяло смарт участък, без нито един служител човек, само от машини.

По информация на местните медии, един базов модел от новия робот-полицай Рийм струва 185 000 долара. Той може да се усъвършенства с допълнителни модули, но това повишава цената.
Подкрепи Economic.bg