НКЖИ с кампания за безопасност на релсите

Нов герой ще разяснява на младежите опасностите при жп съораженията

НКЖИ с кампания за безопасност на релсите
748 ~ 2 мин. четене
Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) организира кампания, насочена към деца и тийнеджъри, която да им обясни, че железопътната инфраструктура не е място за забавления.

Само от началото на 2017 г. случаите на пострадали хора (ранени и загинали) при удар от подвижен железопътен състав вследствие на  неправомерно пребиваване на или в близост до железния път са 17,  произшествията на прелези до 30 май т.г. са 8, с 2-ма убити и 2-ма ранени.

По този повод НКЖИ стартира кампанията „Видиш ли релси, мисли за влак“. На 1 юни от 9.30 ч., при локомотива в чакалнята на Централна гара София, ще се състои детско тържество, на което най-малките ще изберат име на нов герой – момченце, което ще бъде близък приятел на децата, ще ги пази и закриля като им посочва опасностите по жп гари и междугария. На него му предстои дълга „кариера“ – той ще участва в образователни филми и клипове, като част от дългосрочна кампания по безопасност на НКЖИ, съобщават от дружеството.

Организаторите очакват предложение за име на момченцето и във фейсбук страницата „Видиш ли релси, мисли за влак“.

Освен проблемите с неправилно пресичане на железопътните прелези, селфита  и опасно поведение в районите на железопътната инфраструктура, от компанията открояват като сериозен проблем с неспазване на правилата за преминаване на железопътните линии по новоизградените трасета – не се използват изградените съоръжения (подлези, надлези, асансьори), пробиват се „врати“ в шумоизолиращите стени, за да се преминава „напряко“ през линиите. Предвид високите скорости в тези участъци това поведение представлява изключителна опасност.

НКЖИ ежегодно провежда дейности, инициативи и събития, свързани с Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези от самото му начало през 2009 г. -  раздаване на брошури на натоварени прелези, предоставяне на видеоклипове с конкретни нарушения на медиите, организиране на конкурс за детска рисунка по темата, открити уроци  по безопасност в училища, презентация на студенти от ВТУ „Тодор Каблешков“, непрекъснато предоставяне на информация за инцидентите на прелези и др.   
Подкрепи Economic.bg