Два дни по-късно: Ананиев промени заповедта за заведенията

След натиск от страна на ресторантьорския бранш разстоянието между масите е намалено на 1.5 метра

Два дни по-късно: Ананиев промени заповедта за заведенията

Снимка: Economic.bg/Архив

9448 ~ 1 мин. четене

Както се очакваше, здравният министър Кирил Ананиев промени заповедта си за дейността на терасите и градините на заведенията от утре, 6 май. След като в неделя той определи разстояние от 2.5 метра между масите, днес това разстояние вече е намалено до 1.5 метра.

Промяната идва след множество критики от страна на ресторантьорския бизнес, който заяви, че разстоянието е прекалено голямо и вместо да им помогне, ще окаже допълнително негативно въздействие. Причината е, че ще могат да се поставят твърде малко маси и в крайна сметка приходите от тях няма да бъдат достатъчни да покриват разходите. А разрешавайки частичната дейност, собствениците на заведения вече няма да имат довод пред наемодателите за отлагане на плащанията.

С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.

Вече се допускат и посещения на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.Подкрепи Economic.bg