Двама български предприемачи в класацията \"30 под 30\"

Те попадат в категорията социално предприемачество

Двама български предприемачи в класацията \
6678 ~ 1 мин. четене

Двама българи попаднаха в класацията "30 под 30" Европа 2016 на списание Forbes, в която се представят млади успели хора в областта на политиката, науката, финансите, технологиите и социалното предприемачество. Именно в последната категория попадат Екатерина Карабашева и Христо Тенчев.


Карабашева е на 26 години и е боледувала от анорексия. Това я вдъхновява да създаде "Jourvie" – приложение за мобилен телефон, което предлага различни техники за лечение като хранителни диети и мотивационни стратегии за хора, страдащи от хранителни разтройства. Те могат да им бъдат полезни в периода на възстановяване от заболяването. От пускането на апликацията през 2015 г. тя е била свалена над 10 500 пъти има около 1500 активни потребители, пише Forbes.


Вторият българин е 29-годишният Христо Тенчев, съосновател на Софтуерния университет. Досега в университета са обучени в различни ИТ умения и предприемачество над 33 000 студенти. 97% от завършилите веднага си намират работа по специалността. Тенчев е и съосновател на компанията за видео игри XS Software. При създаването й той е бил на 18 години. Днес компанията отчита над 5 млн. евро годишни приходи.

В класацията "30 под 30" за политика също има двама български представители - евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков.

Подкрепи Economic.bg