Двама ще бъдат наказани за бягството на виетнамец от летище София

Това е решено след края на проверката на \"Гранична полиция\"

Двама ще бъдат наказани за бягството на виетнамец от летище София

Снимка: Economic.bg/Архив

Двама служители на летище София ще бъдат наказани заради избягалия виетнамец от зоната за отговорност на летището. Ще бъде наказан командир на отделение, оставил без надзор виетнамец, а за дисциплинарно наказание е предложен и началникът на смяната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР след приключилата проверка на Главна дирекция „Гранична полиция“ по случая.

На 21 септември към 16:30 часа с полет от Дубай пристигат двама виетнамски граждани с положени в паспортите еднократни български визи тип „С”, с разрешен срок на пребиваване 8 дни, обясняват от вътрешното министерство. При извършване на граничната проверка е установено, че те не могат да обосноват целта на пребиваване и да покрият условията на планирания престой. На основание на Закона за чужденците в Република България са им изготвени откази за влизане.

Двамата са оставени да изчакват обратен полет в помещение за недопуснати, намиращо се Терминал 1 на летището. Паспортите им са задържани. На 23 септември те са транспортирани до Терминал 2, за да бъдат подготвени за обратен полет. Единият от виетнамците е напуснал зоната за отговорност на летище София през незаключен служебен вход. След издирване той отново е задържан. Образуваното по случая досъдебно производство е докладвано в Софийска районна прокуратура, според която не са налице основания за повдигане на обвинение на виетнамския гражданин. На 26 септември двамата виетнамци са изведени от страната с полет за Дубай.

Извършената по този случай със заповед на зам.-директора на "Гранична полиция" проверка приключи с предложение за налагане на дисциплинарни наказания. Предложено е да бъде наказан командир на отделение, оставил без надзор виетнамския гражданин, което му е позволило да напусне охраняемата зона на летището. Същият служител е трябвало да заключи служебния вход, през който е излязъл беглецът. За неупражнен контрол и неизпълнение на заповеди, отнасящи се до охраната на недопуснати лица, е предложен за дисциплинарно наказание и началникът на смяната.
Коментари: 0