Двете Кореи ще проведат среща на върха през април

След края на Войната в Корея (1950-1953 г.) лидерите на двете Кореи са се срещали за разговори само два пъти

Двете Кореи ще проведат среща на върха през април
548 ~ 2 мин. четене

Двете Кореи се споразумяха да проведат разговори на високо равнище през новата седмица като подготовка за среща на върха през април между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, предадоха световните агенции.

Срещата на върха ще има за цел да доведе до подобряване на двустранните отношения и до уреждане на противопоставянето около севернокорейската ядрена програма.

Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон-кьон ще оглави делегацията на своята страна на срещата на високо равнище през седмицата. Тя ще се проведе на 29 март в пограничното селище Панминчжон.

Кореите се споразумяха да проведат в края на април среща на върха, след като по-рано този месец пратеници на Мун посетиха Ким в Пхенян. Южнокорейските представители също така уредиха потенциална среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, която да се проведе до края на май.

След края на Войната в Корея (1950-1953 г.) лидерите на двете Кореи са се срещали за разговори само два пъти.

Засега не е ясно дали лидерските срещи между Сеул, Пхенян и Вашингтон, ако изобщо се състоят, биха могли да доведат до значим пробив след година, изпълнена необичайно много с провокации. През 2017 г. Северна Корея изпробва най-мощното си ядрено оръжие досега и извърши тестови пускове на три междуконтинентални балистични ракети, които на теория са способни да ударят Америка.

Освен това в Южна Корея има опасения, че назначаването на Джон Болтън, ястребски настроения избран от Тръмп заместник на мястото на съветника за националната сигурност Хърбърт Макмастър, крие риск да усложни усилията за уреждане на среща между Тръмп и Ким с оглед на войнствената му риторика за Северна Корея в миналото.

Пожелал анонимност представител на южнокорейското президентство омаловажи тези безпокойства. По думите му Тръмп остава твърдо ангажиран с провеждането на такава среща на върха и дори води усилията за уреждането й.

Бившият президент на САЩ Джими Картър (1977-1981 г.) предложи помощта си на Тръмп в преговорите със Северна Корея.

Подкрепи Economic.bg