Държавата отпуска 50 млн. лв. за туроператорите

Кандидатстващите за средствата не трябва да има задължения към хазната

Държавата отпуска 50 млн. лв. за туроператорите

Снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма е договорило 50 млн. лв. помощ от държавния бюджет за туроператорите и туристическите агенти. Средствата са в допълнение към вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Новината бе съобщена от министъра на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на бранша.

В дискусията участваха Българска асоциация на туристическите агенции, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Само "светлият" бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Всички, които ще кандидатстват за помощта, не трябва да имат задължения към хазната, уточни Николова.

В момента се разработва безвъзмездната грантова схема, чрез която 50 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на туризма, което ще трябва да ги разпределят към крайните потребители - туроператорите и туристическите агенти, стана ясно по време на срещата. Средствата ще се дават на база оборотът от предходната година.

Тема на дискусията беше и срокът, в който туроператорите трябва да върнат пари на туристите, в случаите на нереализирано пътуване спрямо разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Според тях трябва да има удължаване на периода, което да даде на бизнеса глътка въздух. В рамките на срещата беше дискутирана и възможността за изменение на дизайна на мярката "60/40", която за сектор туризъм е 80/20.

Представителите на бизнеса поставиха и въпроса за лимитите на задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“, като според тях трябва да се коментират възможностите за промяна при сключването на полиците, която да даде по-висока степен на защита на крайните потребители.

Коментари: 0