Джонсън все пак ще предложи сделката с ЕС за гласуване

Засега обаче не е ясно дали председателят на Камарата на общините ще позволи провеждането на вота

Джонсън все пак ще предложи сделката с ЕС за гласуване

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън днес все пак ще предложи на парламента в Лондон да гласува ревизираното споразумение за Brexit, пише агенция Reuters. Той планира да вкара документа за гласуване въпреки приетия от депутатите закон, според който преди гласуването на сделката трябва да се приемат всички законодателни промени, необходими за изпълнението ѝ от страна на Великобритания.

В събота противниците на Джонсън в парламента успяха да го поставят в клопка, след като поискаха промяна в последователността на ратификацията на споразумението за Brexit. Те гласуваха първо да бъде прието законодателството, уреждащо изпълнението на сделката от страна на Лондон, а след това да се гласува самата сделка. Тъй като приемането на цялото необходимо законодателство около споразумението едва ли може да се изпълни до 31 октомври, така депутатите на практика принудиха Джонсън да поиска ново отлагане на Brexit до 31 януари.

До датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне ЕС (31 октомври) остават само 10 дни, а около излизането отново цари хаос, тъй като британската политическа класа спори дали да се осъществи Brexit със споразумение, Brexit без споразумение или да се проведе нов референдум – или за членството на Великобритания в ЕС като цяло, или дали да се приеме споразумението с Брюксел.

Като знак за разделението и хаоса, които царят в Лондон, Джонсън изпрати две писма на ЕС. В едното официално поиска ново отлагане на Brexit, но не го подписа, а впоследствие изпрати още едно писмо, в което заяви на европейските лидери, че не трябва да позволяват ново отлагане на излизането на Великобритания, тъй като според него това би било много вредно за страната. Второто си писмо Джонсън го подписа.

„Поредно отлагане би увредило интересите на Обединеното кралство и нашите европейски партньори, както и отношенията помежду ни“, написал е британският премиер във второто писмо, което е подписал с: „Борис Джонсън“.

Вчера британското правителство настоя, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври и че планира да подложи споразумението за Brexit на гласуване от парламента по-късно в понеделник, въпреки че не е сигурно дали председателят на Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) ще позволи гласуването на сделката.
Коментари: 0