Е-камионът на Tesla извърши първата си доставка

Semi Truck e превозил товар на Tesla от Невада до Калифорния

Е-камионът на Tesla извърши първата си доставка

Снимка: Instagram/elonmusk

Електрическият камион Semi Truck на Tesla извърши първата си доставка. Това съобщи изпълнителният директор на автомобилния производител Илон Мъск чрез публикация в Instagram. 

Камионът е бил натоварен с батерии, произведени във фабриката на Tesla в Невада, до автомобилния завод на компанията в Калифорния. Това означава, че електрическият камион е изминал около 700 км, или 432 мили. 

Според информацията на компанията превозното средство може да вземе разстояние от 500 мили с едно зареждане. Това бе обявено по време на официалното представяне не Tesla Semi през ноември 2017 г. Тогава Мъск обясни, че тези 500 мили са изчислени с максилно тегло при скорост от 60 мили в час на магистрала. 

Електрическите камиони на Tesla все още не се продават, но някои компании вече са поръчали превозни средства. Едва месец след дебюта на превозното средство производителят вече бе получил близо 300 заявки от играчи като DHL, Wal-Mart, J.B. Hunt, Sysco и PepsiCo. 

Неотдавна директорът на DHL Джим Монкмейър коментира, че електрическите камиони на Tesla изглеждат все по-изгодни за превозвачите, които искат да се отдръпнат от дизела. Той смята, че разликата в цените между двата вида машини може да се изплати за две години. 

Относно възможностите му пък Мъск твърди, че Semi Truck е в състояние да изпревари един дизелов камион на права отсечка дори ако два от четирите му мотора са изключени. 
Коментари: 0