Цацаров: ДАНС и НАП проверяват произхода на средствата в сделката за ЧЕЗ

Прокуратурата ще проверява всички сделки за ЧЕЗ досега

Цацаров: ДАНС и НАП проверяват произхода на средствата в сделката за ЧЕЗ
Извършва се проверка за произхода на средства на купувача на ЧЕЗ от страна на ДАНС и НАП по разпореждане на премиера. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров относно внесените сигнали от социалистите до прокуратурата от вчера. 

Проверяват се всички средства на купувача на ЧЕЗ - "Инерком"- които има или би имал той.

"Ако те открият каквито и да е нарушения, включително и данни за престъпление, естествено е, че ние ще бъдем сигнализирани. Но да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, такъв дебат преди време бе воден - относно възможността на прокуратурата да проверява, да се намесва, да атакува търговски сделки, включително и сделки от този характер. Т.е. ако сега това искане бъде изпълнено, това означава прокуратурата да разпореди на същите тези органи - НАП и ДАНС, същата проверка, която вече им е разпоредена. Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега, включително и бивш следовател, г-жа Нинова не би подписала такова искане. Отнасям го повече към всички елементи на политическата дискусия, които се използват тези дни. Трябва да правим разграничение между товаренето на прокуратурата с това, което наистина е нейна работа по закон, или с решаването на задачи, които са елемент от политическия спектър с цел постигане на други цели", каза главният прокурор.

„Сигналът в постъпил вчера и се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средства на купувача на ЧЕЗ. Втората част е малко по-обемна и в нея се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ. По второто искане за етапите на приватизация ще се извърши проверка. Но, нека да се започне работа. Сигналът е постъпил вчера“, коментира още Сотир Цацаров.
Коментари: 0