Е-услугите на НАП вече ще изискват по-нови браузъри

Компютри с Windows 7 вероятно ще срещнат затруднения

Е-услугите на НАП вече ще изискват по-нови браузъри
Използването на електронните услуги на Националната агенция за приходите (НАП) вече ще става единствено през новите версии на популярните браузъри. Ако не разполагат с такава, потребителите може да бъдат възпрепятствани.

По-високите изисквания са свързани с необходимостта от по-голяма сигурност при онлайн обмена на информация в данъчната администрация. Те влизат в сила на 17 февруари 2020 г., месец след прекратяването на поддръжките на Windows 7, една от най-популярните операционни системи в света. 

„За повишаване на сигурността при обмена на данни между Национална агенция за приходите с клиентите й... електронни услуги, предоставяни от данъчната администрация, ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 /TLSv1.2./“, се казва в прессъобщение на Агенцията.

TLS осигурява по-висока защита на комуникацията в мрежата, така че тя да не бъде подслушана и манипулирана. Въпросният протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри.

За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17.02.2020 г. са необходими:
  • Компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); 
  • Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; 
  • Java, версия 8.х.
Промените идват малко след прекратяването на поддръжката на популярната операционна система Windows 7. Microsoft официално спря да изпраща актуализации за нея на 14 януари 2020 г. Тя е една от най-популярните в света и все още се използва от огромен брой потребители. 

Преустановяването на поддръжките означава, че компютрите, които се задвижват от Windows 7, ще продължат да работят, но ще са по-уязвими към рисковете за сигурността и зловреден код, защото вече не получава актуализации на софтуера, включително актуализации за сигурност от Microsoft. 

Възможно е работата с Windows 7 от средата на януари 2020 г., да води до затруднения при използването и на електронните услуги на НАП, предупреждават от приходната агенция.
Коментари: 0