eBay ще помага на български фирми да увеличат износа си

В програмата Export Revivial ще се включат 50 български компании

eBay ще помага на български фирми да увеличат износа си

Иля Кретов, генерален мениджър за Източна Европа, Русия и Израел на eBay

Снимка: eBay

Глобалната компания за електронна търговия eBay стартира в България програмата Export Revivial в помощ на малки и средни предприятия да увеличат износа си чрез онлайн продажби. Обученията ще провеждат в Пловдив и се организират с подкрепата на Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Община Пловдив. Страната ни е първата държава от Източна Европа, която се включва в специализираната програма

В програмата ще се включат 50 български компании. Те са от различни сектори – от производители на дизайнерски облекла, играчки за деца и артикули за дома и домашните любимци до фитнес оборудване, авточасти и специализирани машини. Курсът ще включва майсторски класове по основи на продажбите, логистика, маркетингови похвати, инструменти за популяризиране на стоките и други. 

Участниците в програмата ще имат един месец, по време на който ще се възползват от менторски насоки при активна работа в малки групи, за да се обърне индивидуално внимание на нуждите и особеностите на всяка компания. Целта е да подобрят интернет продажбите си и да засилят износа на готова продукция към милиони купувачи от целия свят. Те ще почерпят от опита на експерти от eBay. 

Изборът на мястото за провеждане на обученията – Пловдив, се обуславя от факта, че градът е един от най-бързо развиващите се нови индустриални центрове в страната. 

В края на обучението всяка от компаниите участнички ще има работещ онлайн магазин, достъпен до 182 милиона клиенти на eBay от целия свят, отговарящ на най-съвременните изисквания, за удобство функционалност и достъпност. Всички продукти от 50те участващи в програмата компании ще бъдат представени на специално разработена страница на платформата eBay и ще включват и видео представяния на някои от търговците. Във всички градове, където инициативата е проведена, се отбелязва икономическо оживление и засилване на износа на местно произведени продукти. Инициативата се осъществява съвместно със структури на централно и местно ниво и бизнес лидери, за да насърчи предприемачеството и да стимулира икономическия растеж.

Export Revival е част от глобалната инициатива на eBay Retail Revival, която вече се проведе в над 10 града от САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Ирландия, Израел и Русия, което даде началото на успешни международни продажби за стотици фирми. 

„С тази инициатива се създават големи възможности за малките и средни предприятия в страната и за самата държава. Малките и средните компании създават голямата част от всички работни места в страната. Имайки предвид, че българският пазар е малък е необходимо да се насърчава навлизането на малките и средни предприятия на международните пазари“, коментира зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

„eBay вече обединява повече от 10 хиляди български продавачи и виждаме още по-голям потенциал за българския бизнес в проучването на международната търговия на нашата платформа“, обърна внимание от своя страна генералният мениджър за Източна Европа, Русия и Израел на eBay Иля Кретов. 

Коментари: 0