eBay прекратява основното си партньорство с PayPal

Постепенно плащанията ще бъдат прехвърлени за обработка на холандската Adyen

eBay прекратява основното си партньорство с PayPal
Едно от най-известните партньорства в технологичната индустрия е на път да приключи, поне във вида, в който го познаваме днес. Онлайн търговецът eBay обяви днес, че от 2020 г. PayPal вече няма да е основната платежна система, която сайтът ще предлага на своите клиенти.

eBay ще остави плащането с PayPal като възможност, но ще бъде сложена след другите опции. Освен това ще бъде включен нов партньор по-късно тази година, съобщава Recode.net. Онлайн търговецът е подписал дългосрочна сделка с Adyen - базирана в Амстердам компания за разплащания, основана през 2006 г., която обработва плащанията на глобални компании като Uber, Netflix и Spotify.

Бизнесът на Adyen е съсредоточен единствено върху предоставянето на услуги от типа "back-end" като обработка на кредитни карти на фирми, така че потребителите няма да виждат никакви бутони за плащане на Adyen, които да се появяват в сайта eBay. Но Adyen ще се превърне в основен обработчик на плащанията за сайтовете на eBay по целия свят.

След като съществуващото споразумение eBay-PayPal приключи през 2020 г., PayPal ще остане опция за плащане за купувачите на eBay, но няма да бъде изрично представена преди вариантите за използване на дебитни и кредитни карти, както е днес. PayPal ще престане да обработва картовите плащания за eBay.

Акциите на PayPal спаднаха до 12% в борсовата търговия след обявяването на новината.

Adyen поддържа повече от 200 начина за плащане по целия свят, съобщи eBay в своя блог публикация.
Този ход се очаква да донесе допълнителни 2 млрд. долара на eBay, тъй като компанията ще започне да таксува продавачите за разплащанията - нещо, което сега прави PayPal.

Това означава, че "повечето продавачи могат да очакват намаляване на разходите за обработка на плащанията след преминаването към модела на посреднически плащания на eBay", заяви eBay в съобщението си.

За Adyen сделката с eBay е огромна победа. Компанията регистрира нетен приход от 178 млн. долара през 2016 г. в сравнение с почти 11 млрд. долара приходи на PayPal за същия период.

PayPal стана основен доставчик на платежни услуги на eBay през 2003 г., няколко месеца след като eBay придоби компанията за разплащания в сделка на стойност 1.5 млрд. долара. Двете компании се разделиха в две отделни публични дружества през юли 2015 г. и подписаха петгодишно оперативно споразумение за сътрудничество до средата на 2020 г.
Коментари: 0