ЕЦБ настоява за регулация на биткойн

Президентът на институцията Кристин Лагард смята, че се извършват много измами и се перат пари чрез криптовалутата

ЕЦБ настоява за регулация на биткойн

Снимка: БТА

5034 ~ 1 мин. четене

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова за глобално регулиране на биткойн, заявявайки, че цифровата валута в някои случаи се използва за пране на пари и че всички вратички трябва да бъдат затворени.

Биткойнът намери своето място на пазара през последните години и сега се купува от обикновени хора, инвестиционни фондове и дори големи корпорации. Някои дори са взели заеми, за да закупят повече от криптовалутата, чиято стойност се е увеличила почти десетократно от миналия март насам, пише Reuters. Но до голяма степен анонимният му характер поражда опасения, че може да се използва за пране на пари и други незаконни дейности.

„Биткойн е силно спекулативен актив, свързан с някакъв забавен бизнес и някои интересни, но напълно осъдителни дейности по пране на пари“, каза Лагард в интервю по време на конференцията на Reuters Next.

Тя не представи конкретни примери за случаи на пране на пари, но заяви, че има криминални разследвания за незаконна дейност. Тя не даде подробности.

Секторът на криптовалутите все още е слабо контролиран или дори нерегулиран, въпреки че се появиха глобални стандарти при борбата с изпирането на пари (AML).

Тя се присъедини към редица регулатори от цял ​​свят, призовавайки за прилагане на глобални правила за криптовалутите. „Трябва да има регулация. Това трябва да се приложи и съгласува ... на глобално ниво, защото ако има начин за избягване, то той ще бъде използван“, каза Лагард.

Подкрепи Economic.bg